Preţurile la alimente sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, în toată lumea, precizează Reuters. Creșterile sunt influențate de scumpirile la cereale și uleiuri vegetale, a declarat joi agenția alimentară a Organizației Națiunilor Unite.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a proiectat, de asemenea, o producție record de cereale la nivel mondial în 2021, dar a declarat că acest lucru va fi depășit de consumul prognozat.
Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a avut în medie 130,0 puncte luna trecută, cea mai mare valoare din septembrie 2011, potrivit datelor agenției.
De la un an la altul, prețurile au crescut cu 32,8% în septembrie.
Acestea au fost alimentate de eșecurile recoltei și de cererea chineză.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 2,0% în luna septembrie față de luna precedentă. Acest lucru a fost condus de o creștere de aproape 4% a prețurilor la grâu, agenția ONU menționând că disponibilitățile la export sunt mai limitate pe fondul unei cereri puternice.
„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.
Prețurile mondiale ale uleiului vegetal au crescut cu 1,7% în cursul lunii și au înregistrat o creștere de la 60% la an, deoarece prețurile uleiului de palmier au crescut pe baza unei cereri solide de import și a îngrijorărilor legate de lipsa forței de muncă din Malaezia, a spus FAO.
Viitoarele uleiuri de palmier s-au adunat în continuare la începutul lunii octombrie pentru a atinge maximele record, deoarece creșterea piețelor de țiței a acordat sprijin suplimentar uleiurilor vegetale utilizate în biodiesel.
Prețurile la nivel mondial ale zahărului au crescut cu 0,5% în septembrie, îngrijorate de condițiile climatice nefavorabile din Brazilia, principalul exportator.
Pentru producția de cereale, FAO a proiectat o recoltă mondială record de 2.800 miliarde de tone în 2021, în creștere ușoară față de 2.788 miliarde estimate acum o lună.
FAO se aşteaptă în prezent ca o cantitate de 776,7 milioane de tone de grâu să fie recoltate în 2021, în condiţiile în care producţiile mai mari din Europa de Est şi Australia au compensat diminuarea producţiei în Canada şi Federaţia Rusia.