Patru persoane, printre care se numără un medic de familie și trei asistenți medicali, au fost reţinute de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, în dosarul privind obţinerea unor certificate false de vaccinare anti-COVID, au declarat, vineri, surse judiciare citate de agerpres.ro.
Ancheta, care a fost demarată în luna iunie a acestui an, vizează patru cabinete medicale individuale și un centru de vaccinare din comuna Valea Călugărească. În tot acest interval, rețeaua de falsificatori a fost urmărită.
Astfel, joi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţi Prahova, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au efectuat 17 percheziţii domiciliare, în judeţ, în dosarul penal privind cercetările legate de modalitatea de eliberare a certificatelor de vaccinare anti-COVID.
Cercetările vizează fapte precum luare și dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals.
Pe numele suspecților au fost emise 35 de mandate de aducere, care au fost puse în executare.
Practic, zeci de prahoveni au achitat sume cuprinse între 200 și 800 de leii, pentru obținerea ilegală a certificatelor de vaccinare.
Doritori se găseau: oameni cu bani care îl doreau pentru vacanțe înstrăinătate, dar și muncitori care plecau la job-uri în străinătate.
Cine accepta să achite 800 de lei, nici nu era nevoie să vină la centrul de vaccinare, ci apela la o persoană care încasa banii și aduce certificatul acasă. Potrivit observatorulph.ro, varianta ieftină, cea de 200 de lei, era să vii la clinică, unde, fie îți făceau infecție cu ser fiziologic, fie mimau că îți fac vaccin.
Peste 80 de persoane au fost audiate ieri la sediul Parchetului pentru Tribunalul Prahova în acest dosar, printre ele aflându-se și un medic de familie, mai mulți asistenți medicali, dar și beneficiari ai certificatelor covid ilegale.