Penalități pentru locatarii care întârzie plata întreținerii. Sistemul penalităților pentru întârzierile la plata întreținerii e prevăzut de Legea asociațiilor. Potrivit acesteia, proprietarii au la dispoziție 30 de zile de când se afișează listele pentru a plăti cotele de contribuție, iar penalitățile se vor aplica, pe zi de întârziere, până la un maxim de 0,2%.
Administratorii vor trebui să notifice însă în scris restanțierii despre datoriile de la întreținere.
Cotele de contribuție trebuie vor plătite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data afișării listei lunare de plată, conform noii legi, față de legea veche a asociațiilor, care prevedea 20 de zile. Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor a intrat în vigoare pe 28 septembrie 2018, înlocuind cu totul vechea reglementare (adică Legea nr. 230/2007 și normele sale de aplicare).
„Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat”, se arată în lege a asociațiilor, din 2018.
Asociațiile vor avea posibilitatea, în continuare, să perceapă penalități după ce se împlinesc 30 de zile de la scadență. Penalitățile vor putea fi orice procent mai mic sau egal cu 0,2% / zi de întârzire, potrivit avocatnet.ro.
Sumele se vor duce obligatoriu în fondul de penalități al asociației. Dar legea nouă nu mai stabilește folosirea sumelor din penalități exclusiv pentru plata penalizărilor impuse asociației și pentru cheltuielile cu reparațiile asupra proprietății comune/alte cheltuieli de natură administrativă. Formularea din noua lege prevede o prioritizare a folosirii acestor bani în anumite scopuri și se face referire expresă la reabilitarea termică sau consolidarea blocului, în ultimul rând.
Sumele rezultate se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.
Lege conține și referirea expresă la o obligație de a notifica în scris restanțierul (obligație care îi va reveni administratorului) cu datorii la cheltuielile comune ale imobilului despre faptul că are datorii și trebuie să le plătească în termenele legale (restanțierului ar putea să i se aducă la cunoștință, prin respectiva notificare, care sunt și celelalte consecințe ale întârzierilor sale mai departe).