Salvia este o plantă cu o mulțime de proprietăți. Ea mai este considerată un remediu nelipsit fiind un detoxifiant excelent pentru organism.
Salvia este utilizată ca tinctură, ceai de salvie, dar și drept condiment. În Antichitate, ea era folosită pentru calmarea persoanelor care sufereau de epilepsie sau boli mintale. De asemenea, reprezintă un antibiotic natural și are proprietăți antifungice. Este un relaxant muscular și poate fi folosită și pentru tratarea real spasmelor stomacale.
Această plantă mai este foarte bună pentru o cavitate bucală sănătoasă și curată: clătește gura o dată la două seri cu infuzie de salvie. Dacă faci gargară cu această infuzie, poți trata gâtul roșu.
Salvia conține o doză sănătoasă de vitamine și minerale, precum magneziu, zinc, cupru și vitaminele A, C și E.
Ceai de salvie se prepară dintr-o lingură cu plantă uscată adăugată la 250 ml de apă clocotită. Se menține timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol.
Ceaiul de salvie se recomandă pentru funcționarea normală a sistemului digestiv, dar și pentru eliminarea spasmelor gastro-intestinale și a stării de balonare.
Atenție! NU este recomandat consumul în exces, deoarece poate crește tensiunea, poate provoca și confuzii mentale, iar o cantitate excesivă poate duce la convulsii.