NEWS

Personalul nevaccinat din sistemul de sănătate, public sau privat, va fi obligat să se testeze pe banii proprii

Personalul nevaccinat din sistemul de sănătate public sau privat va fi obligat să se testeze pe banii proprii
14 oct. 2021 | 15:10

Se anunță noi măsuri pe fondul recordurilor valului patru al pandemiei. În urmă cu scurt timp, Florin Cîțu, care în continuare este premierul interimar al României a declarat că se fac pași spre impunerea unor noi măsuri pentru personalul din sistemul de sănătate.

Alături de vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, Florin Cîțu a anunțat că va depune în Parlament un proiect de lege. Acesta prevede că angajaţii din Sănătate nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, atât din sistemul public cât şi cel privat, vor fi obligați să se testeze pe banii proprii.

„Pe scurt, angajaţii care nu sunt nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de public şi privat, se vor testa pe banii proprii”, a spus premierul interimar, el precizând că propunerea a venit din partea ministrului Lucian Bode.

Conform documentului pregătit de guvernul interimar, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private vor avea obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19. În vederea desfășurării activității.

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

  • vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid. Pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

„Față de varianta care se afă în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate. Respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate.

Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual. cu o creștere importantă a numărului de cazuri. când trebuie asigurată siguranța pacienților. dar și a personalului medical”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Personalul sanitar nevaccinat va fi obligat să se testeze pe banii proprii

Personalul nevaccinat va fi obligat să prezinte un test PCR, ori rapid care să ateste că nu sunt infectați cu virusul SARS-COV-2. Totodată aceștia vor fi nevoiți să suporte cheltuielile din banii proprii pentru aceste teste.

Excepție de la această regulă va fi doar categoria de personal care face dovada unor afecțiuni. Care reprezintă contraindicație la vaccinare. Caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Unitățile private ar urma să decidă pe cont propriu cine va suporta aceste cheltuieli de testare.

Certificatul verde ar putea fi obligatoriu pentru toate activitățile economice

Florin Cîțu a mai precizat după ședința de Guvern de joi că ia în calcul să propună obligativitatea certificatului verde. Acest lucru ar putea fi valabil pentru toate activitățile economice.

„Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul Sănătății este acela de a cere certificatul verde pentru toate activitățile economice. în care intrăm în contact cu persoane. Dacă vrem să avem economia deschisă, ar ajuta foarte mult.

A avea certificat verde pentru orice activitate economică e un pas important. Ne gândim la acest lucru”.

Modificările vor putea fi făcute doar în Parlament. Având în vedere că guvernul este demis și nu mai are puteri depline.