WORLD

Peste 100 de oameni au murit în timpul aglomerației produse la sosirea camioanelor cu ajutoare în Gaza. Numărul total al morților trece de 30.000

Peste 100 de oameni au murit în timpul aglomerației produse la sosirea camioanelor cu ajutoare în Gaza. Numărul total al morților trece de 30.000
sursa foto: Medecins sans frontiers

Autoritățile sanitare din Gaza au declarat că forțele israeliene au împușcat joi peste 100 de palestinieni în timp ce așteptau o livrare de ajutoare, dar Israelul a pus decesele pe seama mulțimii care a înconjurat camioanele cu ajutoare, spunând că victimele au fost călcate în picioare sau călcate, scrie Reuters.

Peste 100 de oameni au murit în timpul aglomerației produse la sosirea camioanelor cu ajutoare în Gaza

Cel puțin 112 persoane au fost ucise și peste 280 au fost rănite în incidentul din apropierea orașului Gaza, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătății, arată Reuters.

Pierderile de vieți omenești civile au fost cele mai mari din ultimele săptămâni. Hamas a declarat că incidentul ar putea pune în pericol negocierile din Qatar, care vizează asigurarea unei încetări a focului și eliberarea ostaticilor israelieni pe care îi deține. Când a fost întrebat dacă crede că acest incident va complica negocierile, președintele american Joe Biden a declarat: „Știu că așa va fi”.

Medicii din Gaza au declarat că nu au putut face față valului de răni grave, care a venit în contextul în care bilanțul morților în cele aproape cinci luni de război a depășit 30.000 de morți, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

Israelul a contestat bilanțul furnizat de oficialii din Gaza, administrată de Hamas, care a fost bombardată de forțele israeliene timp de luni de zile de la ravagiile ucigașe ale grupării militante palestiniene în sudul Israelului, la 7 octombrie.

Reacția armatei israeliene

Armata israeliană a declarat că camioanele au fost operate de contractori privați ca parte a unei operațiuni de ajutor pe care a supravegheat-o în ultimele patru nopți.

Un oficial israelian a declarat că au avut loc două incidente, la sute de metri distanță. În primul, zeci de persoane au fost ucise sau rănite în timp ce încercau să ia ajutoare din camioane și au fost călcate în picioare sau călcate de mașini.

Acesta a spus că a avut loc un al doilea incident, ulterior, când camioanele au plecat. Unele persoane din mulțime s-au apropiat de trupele care se simțeau amenințate și au deschis focul, ucigând un număr necunoscut de persoane într-un „răspuns limitat”, a spus el. El a respins bilanțul victimelor dat de autoritățile din Gaza, dar nu a oferit el însuși nicio cifră.

Într-un briefing ulterior, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat, de asemenea, că zeci de persoane au fost călcate în picioare sau rănite în lupta pentru a lua provizii din camioane.

El a spus că tancurile care escortau camioanele au tras ulterior focuri de avertisment pentru a dispersa mulțimea și s-au retras atunci când evenimentele au început să scape de sub control.

„Niciun atac al IDF nu a fost efectuat spre convoiul de ajutoare”, a spus el.

„FDI se afla acolo pentru a efectua o operațiune umanitară pentru a securiza coridorul umanitar și a permite convoiului de ajutor să ajungă la punctul de distribuție desemnat”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că solicită de urgență informații cu privire la acest incident, la fel ca și Ministerul francez de Externe.

Anunțul Casei Albe după incident. Alarmant și tragic

Hamas a emis o declarație prin care a respins versiunea israeliană.

Acesta a afirmat că Ministerul Sănătății a prezentat dovezi „incontestabile” ale „focurilor directe asupra cetățenilor, inclusiv focuri în cap care au avut ca scop uciderea imediată, pe lângă mărturiile tuturor martorilor care au confirmat că au fost ținta unor focuri directe fără a reprezenta o amenințare pentru armata de ocupație”.

Casa Albă a declarat că Biden a discutat cu liderii Egiptului și Qatarului despre „incidentul tragic și alarmant”, precum și despre modalitățile de a asigura eliberarea ostaticilor israelieni și o încetare a focului de șase săptămâni.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că a fost un „masacru urât” din partea Israelului, iar purtătorul de cuvânt al ministerului francez de externe, Christophe Lemoine, a declarat că Israelul este responsabil, în conformitate cu dreptul internațional, pentru protejarea distribuirii ajutoarelor către civili.

Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare, a cărui localizare a putut fi verificată de Reuters, arată camioane încărcate cu multe cadavre, precum și cu persoane rănite.

O alta, pe care Reuters nu a putut să o verifice, arăta persoane pline de sânge care erau transportate într-un camion, cadavre înfășurate în giulgiuri și medici care tratau pacienți răniți pe podeaua spitalului.

„Nu vrem un astfel de ajutor. Nu vrem ajutor și gloanțe împreună. Sunt mulți martiri”, a spus un bărbat într-una dintre înregistrările video.

Pentagonul și-a exprimat alarma, dar a refuzat să atribuie vreo vină. „Acestea sunt ființe umane care încearcă să se hrănească”, a declarat generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, în cadrul unei conferințe de presă. „Ne uităm cu toții la asta și ne întrebăm: „Ce s-a întâmplat aici”?”.

Numărul total al morților trece de 30.000

Autoritățile sanitare palestiniene au declarat că 30.035 de palestinieni au fost confirmați acum ca fiind uciși și peste 70.000 răniți în ofensiva israeliană, lansată după atacul din 7 octombrie, în care Israelul a declarat că atacatorii Hamas au ucis 1.200 de persoane și au răpit 253.

O mare parte din Gaza a fost redusă la moloz, iar majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au fost strămutați din casele lor cel puțin o dată.

Livrările de ajutoare în nordul Fâșiei Gaza au fost rare și haotice, trecând prin zone militare mai active către o zonă în care, potrivit ONU, multe persoane mor de foame, înregistrările video arătând mulțimi disperate care se îngrămădesc în jurul camioanelor de aprovizionare.

ONU și alte agenții de ajutorare s-au plâns că Israelul a blocat sau a restricționat încercările lor de a aduce ajutoare. Israelul neagă că ar fi impus restricții asupra ajutorului umanitar.Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru ajutorarea palestinienilor UNRWA, a declarat reporterilor de la Ierusalim că, din ianuarie, cantitatea de ajutoare care a ajuns în Gaza s-a înjumătățit.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele