73% dintre deținuții aflați în penitenciarele din România au fost de acord să se vaccineze anti-Covid, arată un comunicat de presă transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor. Aceștia informează că au fost realizate demersurile necesare, astfel încât să existe capacitatea de instruire a persoanelor private de libertate în diverse meserii.
„Cu toate că epidemia de COVID-19 reprezintă un element ce pune în dificultate şi instituţia noastră, administraţia poliţiei penitenciare a reuşit menţinerea unui climat de normalitate la nivelul unităţilor subordonate. Atât prin păstrarea locurilor de muncă pentru persoanele custodiate (aproximativ 5.500), cât şi prin continuarea procesului de şcolarizare a acestora (2.005 persoane private de libertate). Și de implicare într-o gamă diversă de programe de asistenţă. Cu privire la campania de vaccinare a persoanelor private de libertate, în baza consimţământului acestora, menţionăm că, la începutul lunii octombrie, am înregistrat un procent de vaccinare de 73%”, precizează ANP.
Pe termen mediu, ANP menţionează că are în vedere dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar. Pentru a se atinge capacitatea a cel puţin 7.000 de noi locuri de muncă pentru persoanele private de libertate.
ANP îşi propune ca fiecare unitate penitenciară să deţină propriile spaţii alocate activităţilor productive. Iar în prezent o echipă de specialişti din instituţie realizează evaluarea fiecărei unităţi de deţinere.
De asemenea se face referire şi la faptul că ritmul de lucru în procesul de implementare a Memorandumului pentru dezvoltarea sistemului penitenciar românesc. Prin Planul de acţiune aferent perioadei 2020-2025, se menţine „intens”.
Aflat în prezent în faza de întocmire a documentaţiei lucrărilor, planul are în vedere 38 de proiecte de infrastructură, ce totalizează 7.850 de noi locuri de cazare.
Începerea execuţiei efective a lucrărilor de investiţii este estimată pentru intervalul august – octombrie 2022.
Odată finalizate, noile locuri de cazare se vor adăuga celor existente, eliminându-se astfel supraaglomerarea din sistem, afirmă ANP.