Peste un milion de berlinezi au votat pentru exproprierea marilor proprietari de locuințe în cadrul alegerilor care s-au desfășurat weekendul trecut în Germania.
Referendumul a fost declanșat ca urmare a creșterii vertiginoase a chiriilor din ultimii ani.
În ultimii ani, Berlinul a înregistrat una dintre cele mai accelerate creșteri de prețuri ale chiriilor din lume. Deși sunt încă relativ scăzute în comparație cu alte orașe mari din Europa, precum Londra sau Paris.
Chiriile din Berlin au crescut cu 85% între 2007 și 2019.
Astfel, peste 56% din alegătorii care s-au prezentat la urne au votat în favoarea măsurii care ar putea duce la exproprierea a aproximativ 226.000 de apartamente.
De cealaltă parte, criticii propunerii vor să mențină statutul Berlinului de hub care atrage companii, capital și investiții în domeniul imobiliar.
„Nu este un semnal bun pentru Germania ca loc de investiții. Cel mai probabil ar putea duce la o sistare aproape imediată a majorității investițiilor și planurilor de modernizare”, a declarat Roman Heidrich, director al companiei imobiliare JLL, după anunțarea rezultatului votului.
Susținătorii măsurii argumentează în schimb că guvernul se află într-o poziție mai bună pentru a ține sub control creșterea prețurilor la locuințe și chirii.
„Noi berlinezii am decis că nimănui nu trebuie să îi fie permis să speculeze cu apartamentele noastre”, a spus Joanna Kusiak, o purtătoare de cuvânt a organizatorilor referendumului.
Statisticile autorităților arată că în Berin este nevoie de 20.000 de noi locuințe noi anual pentru a se ține pasul cu populația în creștere.