Un studiu recent inițiat de portalul eJobs a analizat perspectiva salariaților în ceea ce privește gradul de satisfacție la locul de muncă. Rezultatele evocă faptul că foarte mulți angajați pun pe primul loc grila salarială în alegerea locului de muncă.
O supoziție care s-a dovedit a fi adevărată pentru un procent semnificativ din rândul persoanelor intervievate. Concret, 56% dintre angajați au în vedere să-și schimbe locul de muncă. Și asta pentru că salariul este mult prea mic, iar oportunitățile de avansa în carieră sunt limitate.
Potrivit datelor furnizate de sursa amintită, 17% din angajații intervievați sunt indeciși, în timp ce 27% s-au declarat mulțumiți de locul de muncă și nu plănuiesc să facă vreo schimbare în acest sens.
Principalele motive, trei la număr, invocate de majoritatea care celor vor să-și schimbe locul de muncă constau in grila salarială mult prea mică, lipsa unei avansări și abia pe locul trei vine atmosfera de la locul de muncă.
Aproximativ o treime din cei care au de gând să-și schimbe locul de muncă au mai invocat faptul că muncesc prea mult, 16,6% sunt nemulțumiți de faptul că nu pot lucra de acasă, în timp ce 10,2% nu se înțeleg cu managerul direct. Iar 4,4% dintre respondenți nu se înțeleg cu restul colegilor.
Cercetarea mai relevă faptul că anul 2023 a fost un an dificil pentru 23% dintre angajații intervievați, tot atâția au catalogat anul în curs ca fiind unul plin de provocări. Pentru 22% dintre subiecți, 2023 a fost un an asupra căruia a planat incertitudinea. Toate astea în condițiile în care puțin peste o treime din intervievați au considerat că 2023 a fost un an bun.
„Este foarte clar faptul că angajații și candidații absorb ca un burete tot ce se întâmplă în piață și în companiile pentru care lucrează. De aceea vedem un număr destul de mare de respondenți care vorbesc despre cum au fost afectați de incertitudinea din spațiul economic, care au resimțit un nivel crescut de presiune la locul de muncă sau care au fost nevoiți să crească volumul de muncă, unii chiar printr-un al doilea job”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs.
Separat de varianta schimbării locului de muncă, pentru 2024, angajații au inclus pe lista dorințelor salarii mai mari, promovări sau posibilitatea de a lucra de acasă.
Lista obiectivelor este completată de cursurile de reconversie profesională ori de posibilitatea unui exit de pe piața muncii în favoarea antreprenoriatului. De asemenea, un aproape 10% din subiecți au precizat că 2024 nu promite mari schimbări.
„Chiar și în rândul celor care au o serie de planuri clare pentru următorul an, există anumite temeri legate de impactul pe care ar putea să-l aibă 2024 asupra vieții lor profesionale. 33% se tem de o posibilă criză economică, 17% că ar putea să le scadă veniturile, 12% iau în calcul că ar putea să fie mai puține joburi disponibile în piață. 7% menționează că ar putea să nu obțină promovarea dorită, iar 6% se tem că vor rămâne fără job. 22% sunt, în schimb, optimiști și declară că nu au nicio temere pentru noul an”, a completat Bogdan Badea.
O treime din angajații care plănuiesc să-și schime locul de muncă estimează ca se vor reangaja în cel mult trei luni. În timp ce undeva la 15% consideră că va dura între trei și șase luni până când vor fi absorbiți din nou în piața muncii. Aproape o cincime au estimat că se vor reangaja în mai puțin de o lună, în timp ce 24% evită să facă o estimare în acest sens, iat 16% se tem că procesul de reangajare va dura chiar și șașe luni.
„Vedem la acest capitol, o ușoară schimbare față de sondajele precedente, în sensul în care a scăzut numărul celor foarte optimiști și a crescut numărul celor care cred că va dura undeva în jur de șase luni sau chiar mai mult să se angajeze în altă parte. O altă schimbare față de anii trecuți este un nivel mai ridicat de disponibilitate pentru a lucra în companii românești sau în start-up-uri”, a mai spus Bogdan Badea.
Pentru 35% dintre respondenți imaginea angajatorul ideal este o multinațională, alți 18% au declarat că patronul ideal este cel care permite munca de acasă. În tot acest timp 16% dintre persoanele intervievate au declarat că-și doresc să lucreze în cadrul unei companii restrânse, 13% ar dori să se angajeze la o companie cu capital românesc. Un procent similar ar vrea să plece în străinătate, iar 5% optează pentru deschiderea unui start-up, informează cotidianul Adevărul.