Partidul Național Liberal (PNL) a venit vineri seară cu o reacție privind decizia Curții Constituționale de a relua întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României, calificând-o drept „o decizie serioasă” care trebuie respectată.
Într-o declarație oficială, PNL a atras atenția că această hotărâre vine în contextul unor acuzații de ingerință în alegeri și de afectare gravă a procesului electoral, ceea ce impune clarificarea motivelor care au stat la baza acestei decizii.
„Decizia pe care Curtea Constituțională a adoptat-o este una serioasă și pe care trebuie să o respectăm. Aceasta a fost luată pe fondul acuzațiilor de ingerință în alegeri și afectării grave a procesului electoral. În acest context, e necesar ca motivele care stau la baza deciziei să fie clar explicate”, a transmis PNL.
PNL a adăugat că este esențial ca România să mențină credibilitatea procesului electoral și să se prevină interferențele externe în procesul electoral.
România trebuie să mențină credibilitatea procesului electoral, prevenind interferențele din afară și sancționând încălcările legislației electorale”, a continuat Partidul Național Liberal.
PNL rămâne un partid de partea legii, care susține stabilitatea țării, funcționarea corectă a instituțiilor și respectul față de cetățeni. În această perioadă e nevoie de calm, de reducerea retoricii agresive și de discuții raționale”.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook privind anularea alegerilor prezidențiale.
Acesta susține că decizia CCR este o „reacţie firească a unui stat care dovedeşte că are instituţii care încă funcţionează” şi „singura posibilă, în faţa unei agresiuni externe brutale şi evidente”.
„Decizia Curții Constituționale a României este o reacție firească a unui stat care dovedește că are instituții care încă funcționează, chiar dacă imperfect și cu întârziere. Este singura decizie posibilă, în fața unei agresiuni externe brutale și evidente, purtată pe terenul sacru al procesului electoral liber. În mod normal, nici nu ar fi trebuit să fim aici, dacă s-ar fi constatat evidența încă dinainte de primul tur: un candidat pro-rus, care glorifică criminali și aruncă la coșul de gunoi eforturile României de integrare în structurile euroatlantice, nu poate fi președintele României. Un apel către români: aceasta nu este o decizie împotriva nimănui, ci una pentru apărarea statului și a românilor.
Indiferent pe cine ați votat, veți putea să vă exprimați din nou opțiunile. Este un moment în care partidele democratice trebuie să fie responsabile. Să apere, la rândul lor, instituțiile democratice, dar mai ales să arate că semnalele din ultimele zile nu au fost un joc politic, ci asumarea fără compromisuri a direcției României. Decizii asumate trebuie să ia toate instituțiile statului român. Cei care au pus ținta Moscovei pe fruntea României democratice trebuie să răspundă exemplar pentru asta. Măsurile trebuie să fie dintre cele mai drastice, ca nimeni să nu mai încerce vreodată distrugerea din interior a României libere. Deci ASUMARE, până la capăt. Altfel, nu vom avea ÎNCREDERE, iar fără încredere o democrație nu poate construi nimic.
PS După decizia CCR, bursa de la București este iar pe verde. Și repede. Semnal că România a făcut ceea ce trebuie”, a explicat Burduja.
Curtea Constituțională a decis vineri, în unanimitate, anularea întregului proces electoral privind alegerea președintelui României, fapt care presupune stabilirea unui nou calendar și a unei noi date pentru alegeri.
Decizia a fost luată pe baza articolului care stipulează că CCR trebuie să vegheze la respectarea procedurii electorale pentru alegerea președintelui României și să confirme rezultatele alegerilor.
În acest context, președintele Klaus Iohannis a aprobat miercuri seară declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI în ședința CSAT, în legătură cu desfășurarea alegerilor.
În raportul prezentat de SRI s-au consemnat peste 85.000 de atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT&C de suport pentru procesul electoral, atacuri care vizează exploatarea vulnerabilităților sistemelor informatice și obținerea accesului la date sensibile.