Prețul asigurărilor RCA s-a triplat în ultimii cinci ani. Afectați de tarifele majorate de pe piața asigurărilor sunt și șoferii responsabili, chiar și cei care nu au incidente rutiere.
De exemplu, conducătorii auto din Capitală vor plăti cu 40% pentru o poliță RCA față de un șofer care are vehiculul înmatriculat într-un alt oraș al țării.
În ultimul an, creșterea pentru asigurările auto obligatorii au fost de peste 40%, și asta în condițiile în care tariful pentru RCA a fost plafonat începând cu aprilie 2023. Comparativ cu 2019, șoferii plătesc de trei ori mai mult pentru asigurări. Cu toate acestea, încă nu există o legătură între puterea de cumpărare a populației și creșterea pe care unii o consideră nejustificată.
În schimb, există o legătură cu interesele asigurătorilor de pe piața românească care urmăresc să-și asigure volumele financiare, astfel încât o cocurență reală să fie eliminată. Motivele pentru care prețul polițelor RCA a explodat în ultimii cinci ani ar fi cam trei la număr.
În primul rând este vorba de falimentele celor trei companii, la care se adaugă numărul mare de daune, plus prețurile umflate pe care le practică service-urile. Motive care contează prea puțin pentru șoferii responsabili, care acuză pe bună dreptate că au ajuns să plătească în unele cazuri chiar și de trei ori mai mult față de cât achitau în urmă cu cinci ani.
Cei mai afectați sunt conducătorii auto din regiunea București-Ilfov. Aceștia scot din buzunar mai mult chiar și cu 40% față de restul șoferilor. De partea cealaltă, asigurătorii invocă faptul că în Capitală și în regiunile adiacente numărul de daune este mult mai mare comparativ cu restul țării.
Experții din piața de asigurări estimează că prețurile pentru polițele RCA se vor scumpi cu 30%, din luna septembrie când va expira plafonul, potrivit publicației Gândul.