BUSINESS

Polymetal International, de acord să vândă activele rusești. Tranzacție de 3,69 miliarde de dolari a marelui producător de aur

Polymetal International de acord să vândă activele rusești. Tranzacție de 369 miliarde de dolari a marelui producător de aur
sursa foto: Polymetal International

Producătorul de metale prețioase Polymetal International a fost de acord să își vândă activele din Rusia unui miner aurifer siberian, într-o tranzacție de 3,69 miliarde de dolari care ia în calcul datoriile afacerii rusești, a anunțat luni compania, potrivit Reuters.

Polymetal International, de acord să vândă activele rusești. Tranzacție de 3,69 miliarde de dolari a marelui producător de aur

Polymetal a încercat să își vândă activele rusești, care au fost plasate sub incidența sancțiunilor americane în 2023 ca răspuns la trimiterea de trupe de către Moscova în Ucraina în februarie 2022.
Compania și-a schimbat domiciliul din Jersey în Kazahstan în august anul trecut și s-a listat la Bursa Internațională Astana (AIX) din națiunea din Asia Centrală, ca parte a eforturilor de a facilita o vânzare, arată Reuters.

Tranzacția convenită presupune ca Polymetal International să își vândă afacerea din Rusia către Mangazeya Plus – parte a Mangazeya Mining a omului de afaceri Serghei Yanchukov – pentru aproximativ 3,69 miliarde de dolari, din care 2,21 miliarde de dolari reprezintă datoria netă a operațiunii din Rusia, a precizat Polymetal International.

Exploatarea minieră Mangazeya operează în mare parte în estul Siberiei și funcționează din 2011. Aceasta a produs 466.00 uncii de aur anul trecut, se arată pe site-ul său, față de 1,23 milioane de uncii echivalent aur ale Polymetal în Rusia.

Suma convenită include numerar de 1,48 miliarde de dolari, din care 1,43 miliarde de dolari reprezintă dividende de la afacerea din Rusia, care urmează să fie plătite înainte de finalizarea vânzării.
O sumă suplimentară de 50 de milioane de dolari va fi plătită companiei la finalizare, se arată în comunicat.

Al doilea cel mai mare producător de aur din Kazahstan

Polymetal International, care va rămâne al doilea mare producător de aur din Kazahstan după tranzacție, a declarat că intenționează să utilizeze 1,15 miliarde de dolari din dividendele primite pentru a rambursa datoriile intragrup.

Toate plățile vor fi efectuate în ruble rusești prin intermediul unor instituții financiare nesancționate. Tranzacția necesită aprobarea acționarilor.

Yanchukov a declarat că afacerea va continua să funcționeze ca de obicei și că echipa de management, condusă de directorul general Serghei Cherkashin, va fi menținută. Polymetal se așteaptă să rețină 300 de milioane de dolari încasați după impozitare în urma tranzacției, din care o parte intenționează să cheltuiască pentru dezvoltarea proiectului Ertis POX din Kazahstan, a precizat aceasta.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele