Portugalia afectată de uriașe incendii de vegetație. Incendiile forestiere active începând din weekend în Portugalia au ajuns luni dimineaţă la locuinţele din regiunea Aveiro (nord) şi au perturbat traficul rutier pe principalele artere din zonă, au anunţat autorităţile locale. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenționează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în această țară.
Aproape 20 de incendii erau active în regiunea Aveiro, pentru stingerea acestora fiind mobilizaţi aproape 1.600 de pompieri.
Autoritatea naţională de protecţie civilă a plasat ţara în „stare de alertă”, începând de sâmbătă după-amiază şi până marţi seară, pe fondul temperaturilor ridicate şi a vântului puternic.
Cel mai mare dintre incendii a făcut ravagii începând de duminică după-amiază în apropiere de Oliveira de Azemeis. În lupta cu flăcările au fost mobilizaţi peste 500 de pompieri.
Tot în regiunea Aveiro, dar într-o zonă situată mai la sud, un incendiu a afectat cel puţin două case din două sate aflate în municipalitatea Albergaria-a-Velha, a declarat primarul Antonio Loureiro.
„În acest moment, avem deja case care ard”, a declarat edilul pentru agenţia de presă Lusa.
Un pompier voluntar care lupta împotriva incendiului a murit „subit” în timpul unei pauze de masă, a informat luni Ministerul de Interne.
Circulaţia a fost întreruptă pe trei autostrăzi care traversează regiunea, a precizat Jandarmeria. „Automobiliştii trebuie să se abţină de la a circula pe benzile spre Aveiro. Acesta este cel mai bun mod de a nu-şi pune viaţa în pericol”, a explicat maiorul Vitor Ribeiro.
Portugalia s-a bucurat până în prezent de o vară relativ calmă în ceea ce priveşte incendiile forestiere, cu o suprafaţă mistuită de flăcări de 10.300 de hectare până la sfârşitul lunii august, o treime din aria afectată de incendiile de vegetaţie din 2023 şi de şapte ori mai mică decât media ultimilor zece ani.
După incendiile mortale din 2017, care au provocat moartea a peste 100 de persoane, ţara iberică a mărit de zece ori investiţiile în prevenirea izbucnirii incendiilor şi şi-a dublat bugetul pentru combaterea incendiilor forestiere.
Potrivit specialiştilor, creşterea frecvenţei, duratei şi intensităţii valurilor de căldură reprezintă o consecinţă a schimbărilor climatice.
MAE recomandă consultarea paginii web a Institutului pentru Mare şi Atmosferă – IPMA – Perigo de Incêndio Rural (PIR) Continente – https://www.ipma.pt/pt/riscoincendio/rcm.pt/ şi a Autorităţii Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă şi Protecţie Civilă – ANEPC – Autoridade Nacional de Emergência e Proteção Civil – prociv.gov.pt pentru obţinerea informaţiilor actualizate în timp real”, se precizează în comunicatul oficial.
Totodată, MAE recomandă consultarea paginilor web https://lisabona.mae.ro şi www.mae.ro, precum şi a paginii de Facebook a Ambasadei României la Lisabona.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351.213.968.812, +351.213.979.982, +351.213.966.463, +351.213.960.866; apelurile la ultimele două numere de telefon fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Lisabona: +351927411628.