SPORT

Povestea singurului meci al naţionalei României jucat pe 1 ianuarie. Tricolorii căutau portar în noaptea de Revelion

Povestea singurului meci al naţionalei României jucat pe 1 ianuarie. Tricolorii căutau portar în noaptea de Revelion

Povestea singurului meci al naţionalei României jucat pe 1 ianuarie. A cincea ediţie a Balcaniadei a început pe 23 decembrie 1934 şi s-a terminat pe 1 ianuarie 1935, astfel că finala pentru trofeu s-a disputat la scurt timp după petrecerea de Revelion. După 2-2 cu Grecia şi 3-2 cu Bulgaria, România a jucat cu Iugoslavia meciul decisiv pentru cupă.

Înainte de meciul cu Iugoslavia, în victoria contra Bulgariei, Anghel Creţeanu, portarul naţionalei, s-a accidentat, astfel că naţionala mai avea un singur portar, pe Carol Burdan.

Selecţionerul Alexandru Săvulescu a telegrafiat în ţară şi a cerut de urgenţă aducerea unui portar. William Zombory (Ripensia) şi Andrei Sepci (U Cluj) au fost soluţiile, iar unul dintre aceştia trebuia să ajungă de urgenţă în Grecia.

Povestea singurului meci al naţionalei României jucat pe 1 ianuarie. Avionul cu probleme

William Zombory a plecat cu trenul din Timişoara şi urma să fie ajutat ambasadorul Iugoslaviei în România ca să treacă prin ţara vecină. Andrei Sepci a fost găsit cu greu, după ce portarul lui U Cluj plecase în vacanţă. Federaţia a decis ca acesta să fie transportat în Grecia cu avionul, iar misiunea i-a fost încredinţată lui Gheorghe Bănciulescu.

Avionul a decolat pe 31 decembrie, dar a fost nevoit să aterizeze de urgenţă la Burgas, în Bulgaria. Călătoria a fost reluată a doua zi, pe 1 ianuarie, la primele ore ale dimineaţii. La scurt timp după decolare, Bănciulescu a sesizat apariţia unor defecţiuni la motor şi s-a întors din drum.

Andrei Sepci a vrut să sară din avion. “S-ar fi zdrobit mortal de sol”

La scurt timp după ce a revenit în România, Gheorghe Bănciulescu a povestit ce s-a întâmplat în zborul care se putea tremina cu o tragedie. Atunci când au apărut problemele tehnice, Andrei Sepci a vrut să sară din avion cu paraşuta, însă această decizie putea să-i fie fatală.

“Adevăratul erou al Balcaniadei de la Atena este Sepci, care, în pofida gerului, s-a angajat voluntar şi curajos pentru acest zbor, numai pentru a-şi ajuta echipa. Înainte de decolare i-am instalat şi lui paraşuta şi l-am instruit când şi cum să sară din avion, dacă ne vom afla în primejdie.

Ne aflam la 1.000 de metri înălţime când motorul a început să ‘tuşească’ şi am fost nevoit să fac nişte manevre complicate să caut un loc prielnic pentru a reveni la sol. Deodată, mă uit în spate şi văd că Sepci, cu paraşuta în mână, era gata să se arunce în gol.

n ultima clipă am reuşit să-l trag înapoi, deoarece pe faţa lui se putea citi hotărârea nestrămutată, soră cu moartea. Această clipă a salvat viaţa jucătorului, deoarece paraşuta era atât de încâlcită pe el, încât nu s-ar fi deschis niciodată şi Sepci s-ar fi zdrobit mortal de sol, a povestit Gheorghe Bănciulescu.

 Tricolorii au pierdut și fost făcuţi praf în presă: “Atâţia inutili”

Naţionala României nu a avut nicio şansă în meciul decisiv cu Iugoslavia. Tricolorii aveau nevoie de o remiză ca să câştige trofeul. În ultima clipă, William Zombory a ajuns la Atena şi a intrat în poartă, însă fotbalistul Ripensiei a primit patru goluri, după o călătorie cu trenul care a durat aproape două zile.

Înfrângerea cu 0-4 nu a fost înghiţită uşor de presa vremii, iar tricolorii au fost criticaţi dur după aventura de la Balcaniadă. Fotbaliştii au fost acuzaţi că au pierdut nopţile înaintea meciurilor, aceştia fiind caracterizaţi drept “inutili”.

“Excursii, banchete, mâncare multă, vin şi mai mult, oboseală groaznică. Şi, în timp ce jucătorii români, frânţi şi osteniţi, adormeau în automobile la întoarcere, abrutizaţi de mâncare şi băutură, echipierii greci săreau la coardă şi făceau curse pe 100 de metri. S-a jucat poker de parcă avea să, se decidă Balcaniada între un ‘care’ şi o ‘culoare’.

Sigur e un lucru: era mai bine ca purtătorii culorilor noastre să fie ceva mai izolaţi. Şi de excursionişti, şi de soţiile lor, şi de rom, şi de coniac… Când atâţia inutili au plecat la Atena, cel mai mare jucător al României, cel mai inimos echipier al naţionalei, căpitanul de întotdeauna al echipei, Emerich Vogl, a rămas în Bucureşti”, scria Gheorghe Ţari în Ilustraţiunea Română.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc
Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta...
Comuna din România care a renăscut din propria cenușă și unde au început deja să se mute tinerii. Se află într-o zonă spectaculoasă din țara noastră, se trăiește foarte bine, școala a fost renovată, s-a construit o grădiniță
Comuna din România care a renăscut din propria cenușă și unde au început deja să...
Cele mai ieftine 10 destinaţii de vacanţă de vară pentru 2025
Cele mai ieftine 10 destinaţii de vacanţă de vară pentru 2025
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat...
Concedieri ȘOC după plecarea Andreei Bălan. Vedeta dată AFARĂ cu scandal
Concedieri ȘOC după plecarea Andreei Bălan. Vedeta dată AFARĂ cu scandal
Cuvântul din limba română pe care mulți îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl auzi și tu de multe ori, cum se scrie, de fapt: obligator sau obligatoriu?
Cuvântul din limba română pe care mulți îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a...
Horoscop egiptean 2025. Zodiile care vor renaște, devin mult mai puternice. Zeii care le oferă protecție
Horoscop egiptean 2025. Zodiile care vor renaște, devin mult mai puternice. Zeii care le oferă...
Doliu în muzica populară! Marele cântăreț al României a murit. Drum lin, maestre!
Doliu în muzica populară! Marele cântăreț al României a murit. Drum lin, maestre!
Modificări în Codul Rutier. Bicicleta și trotineta îți pot aduce amenzi mari
Modificări în Codul Rutier. Bicicleta și trotineta îți pot aduce amenzi mari
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul doi din lume şi cine este omul care se  ocupă de aceste rezerve fabuloase
Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul...
B1 TV: Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. Primele reacții
B1 TV: Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. Primele reacții
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani