Premieră europeană: Un tren fără conductor, testat în Germania

Pe o rețea urbană din orașul german Hamburg a fost testat, luni, un tren fără conductor. Călătoriile demonstrative au constituit o premieră, potrivit companiilor Deutsche Bahn şi Siemens, pentru care această tehnologie ar urma să permită îmbunătăţirea regularităţii traficului feroviar, transmite AFP.

La sfârșitul anului, patru trenuri autonome intră în circulație

Din luna decembrie a acestui an, un număr de patru trenuri autonome vor intra în serviciu în acest oraş portuar din nordul Germaniei, în cadrul unui proiect de modernizare a reţelei de trenuri urbane, ‘S-Bahn’.

Tehnologia nu necesită investiții suplimentare, cum ar fi o cale ferată specială, trenul autonom rulând pe aceeaşi reţea ca şi trenurile pilotate de conductori umani.
Totuși, deși trenul efectuează singur toate manevrele, în deplină autonomie, pentru siguranța călătorilor, un mecanic de locomotivă va fi prezent în cabina de pilotaj.

„Tehnologia este deja omologată”, a mai spus Roland Busch, directorul Siemens.

Se estimează că prin introducerea acestei tehnologii autonome, bazată pe un protocol european de comunicare digitală, s-ar majora cu până la 30%, a numărului de pasageri transportaţi și s-ar reduce, tot cu circa 30%, consumul de energie, îmbunătăţind, în același timp și punctualitatea, susţine directorul conglomeratului industrial Siemens, Roland Busch.

„Automatizarea este o ofertă îmbunătăţită fără a construi noi kilometri de cale ferată”, afirmă Richard Lutz, directorul operatorului feroviar al Deutsche Bahn.

Franța are în plan trenul autonom pentru 2023

De altfel, și în Franţa, compania naţională de căi ferate SNCF, alături de partenerii săi industriali, printre care se numără Alstom, Bosch şi Thales, şi-a propus să introducă în circulaţie un prototip de tren autonom în anul 2023.

Potrivit raportului de piață publicat de către thetechnologymarket.com și Transparency Market Research, numit „Piața tehnologică a trenurilor autonome – Analiza, dimensiunea, proporția, creșterea, tendințele și prognoza globală a industriei, 2017-2025”, se estimează că piața trenurilor autonome globale va crește, în medie, în fiecare an, cu 12,7% în perioada prognozată în studiu.

Cele mai noi ștri
Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.