Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat că va demisiona luna viitoare, cedând în fața dezamăgirii publice față de scandalurile politice și creșterea costurilor de trai care au afectat mandatul său de trei ani și declanșând un concurs pentru înlocuirea sa, arată Reuters.
„Politica nu poate funcționa fără încrederea publicului. Am luat această decizie grea gândindu-mă la public, cu dorința fermă de a promova reforma politică”, a declarat el într-o conferință de presă pentru a-și anunța decizia de a nu candida la realegerea ca lider al Partidului Liberal Democrat (PLD).
PDL va organiza un concurs în septembrie pentru a-l înlocui în funcția de președinte al partidului de guvernământ și, prin extensie, în funcția de prim-ministru al Japoniei.
Ratingurile lui Kishida au început să scadă rapid după ce a preluat funcția în 2021, în urma dezvăluirilor privind legăturile PDL cu controversata Biserică a Unificării. Popularitatea sa a fost afectată și mai mult atunci când a ieșit la iveală un fond secret de donații politice neînregistrate făcute la evenimentele de strângere de fonduri ale PDL, arată Reuters.
El s-a confruntat, de asemenea, cu nemulțumirea opiniei publice cu privire la incapacitatea salariilor de a ține pasul cu creșterea costurilor de trai, în condițiile în care țara s-a eliberat în sfârșit de anii de presiune deflaționistă.
„Un prim-ministru în funcție al PDL nu poate candida la cursa prezidențială decât dacă este sigur de victorie. Este ca marele campion yokozunas de sumo. Nu trebuie doar să câștigi, ci trebuie să câștigi cu grație”, a declarat Koichi Nakano, profesor de științe politice la Universitatea Sophia.
Oricine îi va succeda lui Kishida la conducerea PDL trebuie să restabilească încrederea publicului în partid și să abordeze creșterea costului vieții, escaladarea tensiunilor geopolitice cu China și potențiala revenire a lui Donald Trump la președinția SUA anul viitor.
În perioada în care a fost al optulea cel mai longeviv lider postbelic al țării, Kishida s-a detașat de politica economică anterioară, evitând economia de tip „trickle-down”, bazată pe profitul corporatist, în favoarea unor politici menite să stimuleze veniturile gospodăriilor, inclusiv creșterea salariilor și promovarea deținerii de acțiuni.
El a scos Japonia din pandemia COVID prin cheltuieli masive de stimulare și, de asemenea, l-a numit pe academicianul Kazuo Ueda în fruntea Băncii Japoniei (BOJ) pentru a scoate Japonia din stimulentul monetar radical al predecesorului său.În iulie, BOJ a majorat în mod neașteptat ratele dobânzilor pe măsură ce inflația se instala, contribuind la instabilitatea pieței bursiere și la creșterea bruscă a yenului.
Plecarea lui Kishida ar putea însemna înăsprirea condițiilor fiscale și monetare, în funcție de candidat, potrivit lui Shoki Omori, strateg șef pentru Japonia la Mizuho Securities din Tokyo.
„Pe scurt, activele de risc, în special acțiunile, vor fi probabil cele mai afectate”, a spus el.
Mandatul de premier al lui Kishida a fost marcat, de asemenea, de un mediu de securitate în schimbare rapidă, care a împins Japonia să își revizuiască politica tradițional pacifistă.El a dezvăluit cea mai mare consolidare militară a Japoniei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, angajându-se să dubleze cheltuielile pentru apărare, cu scopul de a descuraja China vecină să își urmărească ambițiile teritoriale în Asia de Est prin forță militară.
Impulsionat de Washington, Kishida a remediat, de asemenea, relațiile tensionate ale Japoniei cu Coreea de Sud, permițând celor două țări și aliatului lor comun, SUA, să urmărească o cooperare mai strânsă în domeniul securității pentru a contracara amenințarea reprezentată de programele de rachete și arme nucleare ale Coreei de Nord.
„Personal, mi-aș fi dorit să continue un pic mai mult ca prim-ministru. Poate că a fost stresat (de ratingurile scăzute) și, cu toate circumstanțele din jurul său, cred că nu are de ales decât să demisioneze”, a declarat Naoya Okamoto, un lucrător de birou în vârstă de 22 de ani din Tokyo.
Fostul ministru al apărării, Shigeru Ishiba, și-a aruncat deja pălăria în ring ca potențial înlocuitor al lui Kishida, spunând că ar dori să își „îndeplinească datoria” dacă va obține suficient sprijin, potrivit radiodifuzorului public NHK.
Alte nume care au fost vehiculate ca potențiali candidați includ ministrul de externe Yoko Kamikawa, ministrul digital Taro Kono și fostul ministru al mediului Shinjiro Koizumi.
Experții spun că LDP va trebui să aleagă o față nouă care să iasă din scandalurile care au afectat recent partidul pentru a supraviețui alegerilor generale, care ar trebui să aibă loc cel târziu în al treilea trimestru al anului 2025.
„Dacă LDP își alege următorul lider într-un mod care nu ține cont de criticile publice împotriva scandalurilor de finanțare politică, partidul ar putea suferi o înfrângere zdrobitoare”, a declarat analistul politic Atsuo Ito.
„Partidul trebuie să aleagă pe cineva tânăr, care să nu aibă legături cu actuala administrație și, astfel, să poată prezenta un nou PDL”, a adăugat el.