BUSINESS

Prima fabrică ecologică de hidrogen din Finlanda începe producția comercială

Prima fabrică ecologică de hidrogen din Finlanda începe producția comercială
sursa foto: p2x.fi/en/

Compania finlandeză P2X Solutions a început miercuri producția comercială de hidrogen verde la instalația sa, care este prima de acest fel în Finlanda și una dintre primele din Europa, arată Reuters.

Prima fabrică ecologică de hidrogen din Finlanda începe producția comercială

O serie de companii europene, cum ar fi marile companii petroliere British BP și spaniola Repsol sau compania norvegiană de aluminiu și energie Norsk Hydro, fie și-au anulat, fie și-au suspendat proiectele de hidrogen verde din cauza costurilor în spirală și a obstacolelor de reglementare, printre alte motive.

„Suntem printre primii din Europa care încep producția la această scară”, a declarat pentru Reuters directorul executiv al P2X Solutions, Herkko Plit.

sursa foto: p2x.fi/en/

P2X, deținută majoritar de grupul energetic elvețian Alpiq începând de anul trecut, a declarat că noua sa unitate de producție din Harjavalta, în vestul Finlandei, are o capacitate de producție de 20 MW și va include, de asemenea, o instalație de metanizare care își va lansa operațiunile într-o etapă ulterioară.

Aceasta utilizează energie electrică regenerabilă, cum ar fi energia eoliană care este disponibilă din abundență în Finlanda, ceea ce îi permite să numească hidrogenul pe care îl produce „verde”.

Grant de 26 de milioane de euro

Instalația a primit un grant pentru investiții în valoare de 26 de milioane de euro din partea Ministerului finlandez al afacerilor economice și ocupării forței de muncă, precum și un împrumut de capital de 10 milioane de euro din partea Fondului finlandez pentru climă, a declarat Plit.

Plit a declarat că decizia de investiție a fost luată înainte de începerea invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, care a făcut ca inflația să crească vertiginos și cererea de combustibili fosili să crească din nou, împiedicând dezvoltarea pieței pentru combustibili curați, cum ar fi hidrogenul verde.

„Strategia companiei noastre a fost de a crește, ținând cont de riscurile tehnologice și de piață”, a spus el, adăugând că era mai ușor să găsești suficienți clienți pentru o instalație mai mică și să crești treptat producția în contextul schimbării mediului cererii.

Compania intenționează să construiască alte două instalații similare în Finlanda, cu o capacitate de 40 MW și 100 MW.

Plit a declarat că restricțiile de reglementare care urmează să intre în vigoare pentru emisiile din traficul aerian și maritim, precum și pentru producția industrială, înseamnă că cererea va crește în câțiva ani.

Europa ar trebui să considere ordinul noului președinte al SUA, Donald Trump, de a pune pe pauză o parte din fondurile IRA (Inflation Reduction Act) pentru tehnologiile curate drept „o oportunitate”, a spus Plit.

„De asemenea, văd acest lucru ca pe o oportunitate pentru Europa de a (…) crește competitivitatea, care poate nu a fost la fel de puternică atunci când IRA atrăgea investiții în Statele Unite.”