Primăria condusă de Clotilde Armand a pierdut la ICCJ, într-un un nou episod al razboiului dintre institutia edilitara si compania de salubritate Romprest.
Primaria si Consiliul Local Sector 1 au solicitat ca instanta suprema sa interpreteze art. 42 alin. 6/1 din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006 în sensul că factura fiscala pentru serviciile de utilitati publice nu reprezinta titlu executoriu in relatia cu debitorul-autoritate contractanta.
Mai exact, primăria și consiliul au urmărit să obțina de la ICCJ o soluție in sensul in care plata facturilor de utilitati publice sa fie suspendata pe durata procesului in care sunt contestate acele facturi.
Primăria condusă de Clotilde Armand a pierdut la ICCJ.
La 4 aprilie 2023, a fost publicata in Monitorul Oficial decizia nr. 15/2023 a ICCJ,, pronunțată la 13 martie 2023. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila a respins ca inadmisibila sesizarea primăriei lui Armand.
Art. 42 alin. 6/1 din Legea 51/2006 are urmatorul continut: „Factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu”.
La randul ei, Inalta Curte a respins sesizarea ca inadmisibilă, constatand ca aceasta chestiune de drept nu prezinta caracter de noutate si ca asupra ei s-a mai pronuntat ICCJ printr-o hotarare prealabila. Este vorba despre HP nr. 16 din 17 februarie 2020.
„Respinge, ca inadmisibile, sesizarile conexate formulate de Tribunalul Bucuresti — Sectia a VI-a civila, in dosarele nr. 23.648/299/2021 si nr. 9.626/299/2021, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la urmatoarea chestiune de drept:
‘Art. 42 alin. (61) din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi interpretat in sensul ca si factura fiscala emisa de catre operator fata de autoritatea publica, in baza unui contract de delegare a gestiunii unui serviciu de utilitate publica, are caracter de titlu executoriu?’
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 13 martie 2023”.
Avocatul Toader Iancu: „Daca ICCJ ar fi admis sesizarea, ar fi fost afectati toti operatorii de salubritate”
Compania Romprest Service SA a fost reprezentata de catre avocatii Toader Iancu și Dragos Zamfir, acesta din urma membru al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP).
Avocatul Iancu a declarat pentru Lumea Justitiei ca miza acestui proces de la Inalta Curte o reprezinta numeroase facturi pentru care Romprest a executat silit primaria, insumand peste 97 de milioane de lei.
Totodata, o eventuala decizie a Inaltei Curti favorabila administratiei Clotilde Armand ar fi reprezentat o lovitura uriasa nu doar pentru Romprest, ci pentru toti operatorii de salubritate din intreaga tara, care astfel si-ar fi vazut paralizata activitatea.
Iar in ultima instanta, cel mai grav afectat ar fi urmat sa fie cetateanul roman, vaduvit de dreptul la un mediu sanatos – drept fundamental, prevazut de Constitutie, a punctat Iancu.