Nutriționiștii ies la rampă și explică pe înțelesul tuturor care sunt produsele care conțin cea mai mare cantitate de zahăr. Mulți dintre cei care își explică alegerile alimentare spun că au renunțat definitiv la zahăr.
Pare că este o modă, însă urmată greșit, spun specialiștii. Dacă nu sunt eliminate toate alimentele procesate, care se găsesc în magazine, atunci zahărul continuă să existe în alimentație.
VĂ RECOMANDĂM ȘI: 5 gustări sănătoase care te ajută scapi de pofta de dulce
Nutriționiștii au venit cu un exemplu concret. Două sandvișuri în care se pun pâine, brânză topită, bacon sau parizer de pui și ketchup sau maioneză. Fiecare dintre aceste ingrediente conține zahăr, iar consumate împreună aduc un aport de zahăr care depășește cu mult limita maximă admisă. Potrivit nutriționiștilor, la un adult, aceasta nu ar trebui să depășească 25 de grame, ceea ce înseamnă maximum cinci lingurițe. Mai mult decât atât, specialiștii vorbesc și despre cele două mituri despre zahărul sănătos – cel brun și mierea. Ei bine, specialiștii spun că aceste două tipuri de îndulcitor se comportă în organism asemenea zahărului normal.
„Dacă acel sandviș îl facem cu produse de tip mezel, chiar dacă este șuncă presată slabă, mușchi file slab, putem să găsim zahăr în compoziția lor și în funcție de fiecare producător mai putem adăuga una-două lingurițe de zahăr. Deci ne-am dus deja la trei patru lingurițe. În conservele de pate, în compoziția lor, pe etichete, o să găsim zahăr. Cel puțin la nivelul țării noastre din câte știu eu depășim de cel puțin trei ori recomandările, la zahăr e posibil să fie chiar și de mai multe ori”, explicăm Mihaela Posea, medic specialist diabet nutriție, boli metabolice, citată de Știrile Pro TV.
„Ingredintele sunt în ordine descrescătoare. Primul ingredient e în cantitatea cea mai mare, ultimul în cantitatea cea mai mică și dacă vrem să luăm ketchup, dacă primul ingredient nu sunt roșiile, e o problemă. Ca și cum dacă vrem să cumpărăm crenvurști și primul ingredient nu e carnea, e o problemă, la ciocolată dacă primul ingredient nu e cacao, e o problemă.”, explicații Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Potrivit InfoCons, aproximativ 30% dintre produsele de pe piață au o cantitate mare de zahăr, ori aditivii sunt în limitele de sus.