Protestul marilor muzicieni împotriva AI. Mai mult de 1 000 de muzicieni, printre care Kate Bush, Damon Albarn și Annie Lennox, au lansat un album mut în semn de protest față de planurile guvernului britanic de a permite companiilor de inteligență artificială să utilizeze fără permisiune lucrări protejate prin drepturi de autor, în timp ce o reacție a celebrităților se amplifică împotriva propunerilor.
Înregistrările studiourilor muzicale și ale spațiilor de spectacol inactive, intitulate Is This What We Want?, sunt lansate în timp ce personalități culturale de prim rang avertizează că mijloacele de trai sunt amenințate de modificările propuse la legislația privind drepturile de autor.
Paul McCartney, Elton John, Björn Ulvaeus de la Abba, actrița Julianne Moore și autorii Val McDermid și Richard Osman se numără printre celebritățile care au cerut în ultimele luni protejarea operelor lor împotriva utilizării fără licență de către companiile de tehnologie.
Albumul fără muzică reprezintă impactul asupra mijloacelor de subzistență ale artiștilor în cazul în care guvernul își va continua planurile, potrivit lui Ed Newton-Rex, compozitorul britanic și fostul director al AI din spatele ideii.
”Propunerea guvernului ar preda munca de o viață a muzicienilor din țară companiilor de inteligență artificială, în mod gratuit, permițând acestor companii să exploateze munca muzicienilor pentru a le depăși concurența”, a declarat el, potrivit The Guardian.
„Este un plan care nu numai că ar fi dezastruos pentru muzicieni, dar care este total inutil: Regatul Unit poate fi lider în domeniul inteligenței artificiale fără a arunca sub autobuz industriile noastre creative de top la nivel mondial”.
Proiectul este un protest împotriva unei propuneri guvernamentale de a permite firmelor de inteligență artificială să își antreneze algoritmii pe baza muncii profesioniștilor din domeniul creației, în temeiul unei noi scutiri de drepturi de autor. Planul include „o opțiune de neparticipare” – prin care creatorii și companiile pot bloca utilizarea lucrărilor lor – care a fost respinsă de critici ca fiind nedreaptă și inaplicabilă.
Albumul conține 12 înregistrări cu mai mult de 1 000 de artiști creditați drept coautori, artistul individual din spatele fiecăreia dintre cele douăsprezece piese „mute” nefiind creditat. Cu toate acestea, se înțelege că Kate Bush a înregistrat una dintre cele douăsprezece piese în studioul său.
Printre muzicienii creditați drept coautori se numără Tori Amos, Billy Ocean, The Clash și compozitorul Hans Zimmer, câștigător al premiului Oscar, precum și familia de muzicieni clasici Kanneh-Mason. Lista pieselor prezintă mesajul: „Guvernul britanic nu trebuie să legalizeze furtul de muzică pentru a avantaja companiile de inteligență artificială”.
Profiturile de pe urma albumului, care este disponibil pe servicii de streaming precum Spotify, vor fi donate organizației caritabile a muzicienilor Help Musicians.
Disputa privind utilizarea de către firmele de inteligență artificială a operelor protejate prin drepturi de autor provine din modul în care acestea creează tehnologia care stă la baza produselor lor.
Modelele AI care alimentează sisteme precum chatbot-ul ChatGPT, creatorul de imagini Stable Diffusion și instrumentul muzical Suno sunt alimentate cu cantități mari de date preluate de pe internet și învață să identifice tipare în aceste informații. Acest lucru le permite să prezică următorul cuvânt dintr-o propoziție, să creeze imagini realiste sau să producă un sunet convingător.