Preşedintele rus Vladimir Putin amenință din nou NATO și administrația Trump, dezvăluind o convorbire pe care susține că a avut-o cu Joe Biden în 2021. Cei doi au vorbit despre amânarea aderării Ucrainei la Organizația Nord-Atlantică pentru 10-15 ani.
Liderul de la Kremlin susţine că omologul său american Joe Biden i-a propus – în 2021 – o ”amânare” a aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani”, în contextul în care Kievul cere de mult timp să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
”În 2021, actualul preşedinte (american Joe) Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani”, pentru că nu era încă pregătită”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă televizată liderul de la Kremlin.
NO NATO, NEVER NATO
For us, it doesn't matter whether it's one year or ten years.
Biden once proposed to simply postpone Ukraine’s NATO membership, if that is also Trump’s plan, it will also not be acceptable — Putin pic.twitter.com/VwnNeT98wQ
— Dco Global News (@Dcoglobalnews) December 27, 2024
”I-am răspuns în mod rezonabil «da, nu este pregătită în prezent. Însă o veţi pregăti şi o veţi accepta»
Or, pentru Rusia, ”care e diferenţa azi, mâine ori în zece ani?”, a declarat Putin, citat de News.ro.
El a continuat spunând că, în această privință, nu este familiarizat cu afirmațiile echipei lui Trump, spunând ulterior că nu există nicio diferență între administrația Biden și propunerile raportate ale echipei lui Trump.
„Nu știu cum va evolua această situație în continuare, care vor fi instrucțiunile președintelui ales către colegii săi. Vom vedea”, a spus el.
La începutul lui decembrie, Kremlinul preconiza că o aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o ameninţare ”inacceptabilă” la adresa Rusiei.
”Nu este o perioadă atât de lungă, pentru noi nu contează dacă a fost 1 an sau 10 ani. Dacă aceasta este opinia echipei lui Trump, este de asemenea inacceptabilă”, a amenințat Putin.
Moscova consideră o aderare a Ucrainei la NATO drept o linie roşie.
Din contră, Kievul îşi prezintă aderarea la Alianţa Nord-Atlantică drept indispensabilă securităţii sale împotriva Rusiei şi cere să invitată să adere cât mai rapid.
Ucraina a recunoscut însă că aderarea sa la NATO poate avea loc după războiul cu Rusia, declanşat de invazia rusă în februarie 2022.
Statele Unite şi Germania sunt reticente faţă de orice perspectivă a unei aderări rapide.