Vicepreședintele democrat Kamala Harris l-a condus pe republicanul Donald Trump cu o diferență marginală de trei puncte procentuale ce se înscrie în marja de eroare , 46% la 43%, în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, în timp ce cei doi rămân blocați într-o cursă strânsă pentru câștigarea alegerilor prezidențiale americane din 5 noiembrie, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos.
Sondajul de patru zile, finalizat luni, a arătat că Donald Trump, care se afla în urma Kamalei Harris cu șase puncte într-un sondaj Reuters/Ipsos din 20-23 septembrie, a fost candidatul preferat pentru o serie de probleme economice și că unii alegători ar putea fi influențați de afirmațiile sale potrivit cărora imigranții aflați ilegal în țară sunt predispuși la infracțiuni, afirmații care au fost în mare parte discreditate de către mediul academic și grupurile de reflecție.
Sondajul a avut o marjă de eroare de aproximativ 3 puncte procentuale, arată Reuters.
Respondenții au evaluat economia ca fiind principala problemă cu care se confruntă țara, iar aproximativ 44% au afirmat că Trump are o abordare mai bună în ceea ce privește abordarea „costului vieții”, comparativ cu 38% care l-au ales pe Harris.
Dintre o serie de probleme economice pe care viitorul președinte ar trebui să le abordeze, aproximativ 70% dintre respondenți au afirmat că costul vieții ar fi cel mai important, doar o mică parte alegând piața muncii, impozitele sau „o situație financiară mai bună pentru mine”. Trump a avut mai mult sprijin decât Harris în fiecare dintre aceste domenii, de asemenea, deși alegătorii cu o marjă de 42% la 35% au crezut Harris a fost cel mai bun candidat pentru a aborda decalajul dintre americanii bogați și medie.
Trump a părut încurajat de preocupările generale legate de imigrație, care se află în prezent la cel mai ridicat nivel în America din ultimul secol. Aproximativ 53% dintre alegătorii din sondaj au declarat că sunt de acord cu declarația potrivit căreia „imigranții care se află ilegal în țară reprezintă un pericol pentru siguranța publică”, față de 41% care nu au fost de acord. Alegătorii au fost mai strâns divizați cu privire la această întrebare într-un sondaj Reuters/Ipsos din mai, când 45% au fost de acord și 46% nu au fost de acord.
La mitingurile de campanie de tot anul, Trump a atras atenția asupra infracțiunilor comise de imigranții aflați ilegal în țară. Deși există puține date cu privire la statutul de imigrant al infractorilor, studiile au constatat, în general, că imigranții nu sunt mai predispuși la infracțiuni decât americanii născuți în țară.
Harris l-a devansat pe Trump în fiecare dintre cele șase sondaje Reuters/Ipsos privind confruntarea lor, de când a intrat în cursă la sfârșitul lunii iulie. Ultimul sondaj a arătat că Harris a câștigat două puncte procentuale – 47% la 45% – în rândul alegătorilor care par a fi cei mai predispuși să voteze în noiembrie. Aproximativ două treimi dintre alegătorii eligibili s-au prezentat la alegerile prezidențiale din 2020, conform unei estimări a Pew Research Center.
În ultimul sondaj, alegătorii au avut mai multă încredere în acuitatea mentală a lui Harris decât în cea a lui Trump, 55% dintre ei fiind de acord cu afirmația că ea este „ascuțită mental și capabilă să facă față provocărilor”, comparativ cu 46% care au spus același lucru despre Trump.
În timp ce sondajele naționale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele Colegiului Electoral pentru fiecare stat în parte determină învingătorul, șapte state în curs de dispută fiind susceptibile de a fi decisive. Sondajele au arătat că Harris și Trump sunt la egalitate în aceste state, cu multe rezultate în marja de eroare.
Harris a intrat în cursă după ce președintele democrat Joe Biden și-a încheiat eforturile de realegere în urma unei prestații slabe la dezbaterea împotriva lui Trump din iunie. La momentul respectiv, Trump era considerat în mare măsură candidatul principal, parțial pe baza puterii sale percepute în domeniul economiei, după mai mulți ani de inflație ridicată sub administrația Biden.
Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a intervievat online, la nivel național, 1.272 de adulți americani, inclusiv 1.076 de alegători înregistrați. Dintre aceștia, 969 au fost considerați cei mai susceptibili de a se prezenta la vot în ziua alegerilor.