BUSINESS

Reacția unei mari bănci austriece din România după decizia privind respingerea aderării la Shengen. UPDATE

Reacția unei mari bănci austriece din România după decizia privind respingerea aderării la Shengen. UPDATE

Reacția unei mari bănci austriece din România. Raiffeisen Bank România refuză să comenteze decizia politică luată de autoritățile de la Viena, dar se declară surprinsă de aceasta. Și BCR a transmis joi seară, 8 decembrie, poziția lor cu privire la votul negativ dat de către Austria privind aderarea României la Schengen. În paralel, cele două bănci au șters toate comentariile lăsate de către români la postările respective. 

UPDATE: La câteva ore distanță și BCR a luat poziție față de această situație și a transmis un comunicat pe Facebook cu privire la votul din Consiliul JAI.

”Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece.”

Cea de-a doua mare bancă austriacă din România, Raiffeisen,  a reacționat după ce Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen. Într-un răspuns pentru Libertatea, Raiffeisen Bank se arată surprinsă de decizia Austriei de a vota împotriva țării noastre.

Reacția unei mari bănci austriece din România. Are 2 milioane de clienți, 4.900 de salariați

”Nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie”, arată reprezentanții Raiffeisen.

Aceștia precizează că filiala locală a băncii finanțează economia românească de 25 de ani și are 4.900 de angajați în țara noastră.

„De la privatizarea Băncii Agricole (2001) până astăzi, Raiffeisen Bank a fost un partener puternic pentru peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5.600 de corporații mari și medii. În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% și a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul corporații, respectiv de 55%.  În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4.900 de angajați în cele aproximativ 300 de sedii”, conform reprezentanților băncii.

 Mesaje de boicot pe Facebook Pe pagina de Facebook a Raiffeisen

Mai mulți români amenință că își vor închide sau muta conturile de la banca cu capital austriac. Unii transportatori au amenințat că vor alimenta la benzinării care să nu aibă acționari austrieci și vor face asigurări RCA la alte companii decât cele din țara lui Mozart, în vreme ce directorul unei companii de mezeluri a anunțat că va rezilia toate contractele cu firme austriece dacă România nu este primită în Schengen.

Raiffeisen România este cea de-a cincea mare bancă din România din punct de vedere al activelor.

Cramă austriacă, vin românesc Crama Liliac, deținută de acționari din Austria, este un alt exemplu. Reprezentanții acesteia pun accent pe faptul că vinurile sale sunt produse în țara noastră. „Vinurile Cramei sunt produse 100% în România, în crama noastră din Batoș, județul Mureș – de la plantarea viței de vie, procesul de vinificație, până la îmbuteliere și etichetare, totul se întâmplă acolo. Chiar dacă acționariatul este austriac, vinurile Liliac sunt 100% românești, astfel că nu ne-am confruntat cu astfel de reacții (de boicot – n.r.) – cei care cunosc vinurile noastre știu și povestea lor”, arată reprezentanții acesteia.

Compania a raportat vânzări de 8,2 milioane de lei și o pierdere de 258.000 de lei pe anul 2021, conform datelor raportate la Ministerul Finanțelor.

Ce companii austriece funcționează în România

Principalele companii deținute de grupuri austriece sunt: – Petrom – controlată 51,1% de către OMV. Petrom este cea mai profitabilă companie din România, iar statul român deține la rândul său 20,6% din acțiuni.

Petrom face întreaga producție de țiței a României și jumătate din cea de gaze. Profitul Petrom a crescut de cinci ori în primele 9 luni ale anului, de la 1,6 la 9,1 miliarde de lei. OMV a cumpărat compania de stat Petrom în 2004.

BCR – deținută de grupul austriac Erste din anul 2006, este a doua bancă din România ca mărime în funcție de active, potrivit Ziarului Financiar. – Raiffeisen – a cincea bancă din România, în funcție de active. Aceasta este fosta Banca Agricolă, preluată de grupul austriac în 2001.

Alte domenii în care companiile austriece au o prezentă mare sunt asigurările, prelucrarea lemnului și construcțiile.

În asigurări, grupul Vienna Insurance Group deține în țara noastră Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață.

Alte companii austriece de asigurări prezente în țara noastră sunt Uniqa și Grawe.

În domniul prelucării lemnului, în țara noastră activează HS Timber Group – fosta Holzindustrie Schweighofer. Alături de aceasta activează în țara noastră și Kronospan.  În domeniul construcțiilor, Strabag și Porr sunt în topul companiilor care realizează autostrăzi pentru statul român. Concomitent, Immofinanz este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri în țara noastră.

Băncile opresc comentariile fanilor pe platformele de socializare

„Mâine la prima oră îmi închid conturile”

„Promit că mâine o să-mi închid contul de la voi”.

„Am să ocolesc orice firmă austriacă”, au reacționat unii români.

Zeci de români au reacționat la postări, mulți dintre ei anunțând că vor renunța la serviciile băncii.