Primim recompensă pentru denunțarea celor care înșală statul. Din dorința tot mai arzătoare de a strânge bani la buget, ministrul Finanțelor e dispus să ofere bani celor care îi pârăsc pe evazioniști.
Ministrul de finanţe vrea ca românii să se implice în combaterea evaziunii fiscale. Cei care semnalează anonim fapte ilegale ar putea primi de la jumătatea anului viitor stimulente financiare.
„Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, pentru Observator.
În cazul în care sunt mai mulți avertizori în același dosar de evaziune fiscală, atunci, cel mai probabil, recompensa va fi împărțită în mod egal.
De exemplu, românii pot semnala online dacă angajatorul face plata parțială pe cartea de muncă sau dacă o firmă nu emite factură fiscală.
Măsura pare inspirată din Statele Unite, acolo unde oficialii au înființat, în urmă cu 20 de ani, un birou al avertizorului, iar cei care denunță faptele de corupție primesc până la 30% din valoarea totală a prejudiciului.
În urmă cu doi ani, Sebastian Burduja a depus și la noi un proiect similar, care propunea ca denunțătorii să primească până la 30% din valoarea prejudiciului.
Evaziunea fiscală ajunge la peste 10% din PIB, adică 160 de miliarde de lei.
Doar anul trecut, prejudiciul total al dosarelor de evaziune fiscală a depășit 1 miliard de lei.