LIFESTYLE

Rețetă cozonac cu cremă de fistic. Totul făcut în casă

Rețetă cozonac cu cremă de fistic. Totul făcut în casă
www.static.playtech.ro

Această rețetă de cozonac cu cremă de fistic încântă papilele gustative încă de la prima degustare. Mai mult decât atât, totul este făcut în casă. 

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paște. Astfel, trebuie să îl faceți indiferent cu ce umplutură doriți. Spre exemplu, cu nuci, cacao, ciocolată, cremă de fistic, stafide etc. Desertul se poate mânca simplu sau cu lapte, iaurt etc. Cu orice ați alege, vă asigur de faptul că acest desert este delicios. Propun acum rețeta celui cu fistic. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru ca totul să fie pe măsura așteptărilor dumneavoastră, dar și celor din jur! Spor la treabă!

Rețetă cozonac cu cremă de fistic

Ingrediente pentru aluat

  • șapte gălbenușuri
  • 300 grame de zahăr
  • un kilogram de făină
  • 14 grame de drojdie uscată sau 50 grame de drojdie proaspătă
  • coaja de la o portocală
  • coaja de la o lămâie
  • 400 ml de lapte cald
  • esență de vanilie/păstaie de vanilie
  • 120  grame de unt la temperatura camerei
  • 50 ml de ulei

Ingrediente pentru crema de fistic

  • 500 grame de fistic
  • 800 grame lapte condensat îndulcit
  • 200 grame de ciocolată albă (opțional)

Mod de preparare

Într-un bol puneți 100 ml de lapte, drojdia, un pic de zahăr și o lingură de făină. Amestecați foarte bine și lăsați ca drojdia să acționeze. În tot acest timp, separați albușurile de gălbenușuri. Ei bine, gălbenușurile le amestecați foarte bine cu zahărul și cu un praf de sare. Puteți să faceți cu un mixer sau la malaxor pentru a fi mai rapid și mai ușor. Puneți laptele călduț peste gălbenușuri.

Amestecați foarte bine și puneți esența de vanilie, coaja de lămâie, dar și coaja de portocală. Lămâile și portocalele trebuie să fie bio pentru a se putea folosi cojile.

Într-un vas mai mare puneți făina cernută de cel puțin două ori, compoziția cu laptele și maiaua. Faceți în făină o gaură în care să puneți compoziția menționată. Frământați foarte bine până când se incorporează totul. Untul și uleiul trebuie să fie încălzite, iar apoi puneți puțin câte puțin peste aluat, frământând foarte bine. Ulterior, acoperiți aluatul cu un prosop curat și lăsați-l la crescut, în loc cald, timp de 45-50 de minute. Când aluatul a dospit se împarte în două. Fiecare jumătate se mai împarte încă o dată în două. Întindeți fiecare biluță în formă de dreptunghi și adăugați din crema de fistic.

de minute. Ungeți cozonacii cu un gălbenuș de ou. Transferați-i la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru circa o oră. Verificați cozonacii înainte să îi scoateți. Când îi scoateți din cuptor, ungeți cozonacii cu lapte și presărați deasupra zahăr pudră, nucă de cocos etc sau îi lăsați simpli.

Pentru a face crema de fistic trebuie să puneți fisticul într-o crăticioară cu apă la foc mediu. Când a început să fiarbă, lăsați circa 2 minute și opriți focul. Fisticul nu trebuie să fie sărat, prăjit. Scurgeți fisticul de apă și puneți-l într-o sită. Luați fiecare bucată de fistic și decojiți. Puneți la bain-marie ciocolata albă și lapte condensat. Amestecați foarte bine și lăsați apoi să se mai răcească, să ajungă la temperatura camerei. Puneți fisticul într-un robot de bucătărie și mixați foarte bine. Ulterior, puneți laptele condensat și ciocolata și mixați din nou foarte bine.

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele