LIFESTYLE

Rețetă plăcintă cu cartofi. Se pot face la cuptor sau la tigaie

Rețetă plăcintă cu cartofi. Se pot face la cuptor sau la tigaie
www.retetepentrutoategusturile.ro

Această rețetă de plăcintă cu cartofi este absolut gustoasă și de post. Astfel, este ideală pentru perioada în care ne aflăm. Gustul este inconfundabil și ne aduce aminte de gustul și mirosul copilăriei.

Le puteți face cum preferați mai mult, fie în tigaia unsă cu un pic de ulei, fie le coaceți la cuptor. Ține de preferințele fiecărei persoane. Oricum ar fi, vă asigur de gust, va fi unul delicios. Bunicii noștri le mai numeau și turte cu cartofi. Obișnuiau să le facă în perioada postului, când nu puteau mânca plăcinte cu brânză, carne etc. Mai jos aveți explicat pas cu pas tot ceea ce trebuie să faceți pentru a ieși conform așteptărilor dumneavoastră, dar și a celor din jur! Spor la treabă!

Rețetă plăcintă cu cartofi

Ingrediente pentru aluat

  • 500 grame de făină (depinde de tipul acesteia, poate să intre mai mult sau mai puțin) + pentru presărat, întins
  • 300-350 ml de apă (puteți pune cea în care au fiert cartofii)
  • 30 ml de ulei + pentru uns tigaia
  • o linguriță de sare
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • o linguriță de zahăr

Ingrediente pentru umplutură

  • 800 grame de cartofi
  • două legături de ceapă verde
  • o legătură de mărar (opțional)
  • patru linguri de ulei
  • sare după gust (gustați înainte brânza, posibil să nu mai fie nevoie de sare)
  • piper după gust

Mod de preparare

În cazul în care vreți să folosiți pentru aluat apa în care au fiert cartofii, puneți-i la fiert cu sare. Apoi trebuie să începeți prin a face aluatul. Cerneți făina de cel puțin două ori și apoi puneți-o într-un bol încăpător, făcând o gaură în mijloc. În puțină apă puneți drojdia proaspătă împreună cu zahărul. Amestecați foarte bine și puneți în acea gaură făcută anterior în făină.

Puneți și restul de apă. Începeți să amestecați foarte bine și apoi să frământați. Când aluatul este aproape gata, puneți puțin câte puțin ulei și frământați. Lăsați să dospească aluatul. În tot acest timp puteți să vă ocupați de umplutură. Spălați și tocați ceapa și mărarul. Dacă nu vă place, puteți să nu puneți, dar vor da culoare și gust preparatului.

Ceapa o puteți căli într-o tigaie cu ulei și un praf de sare timp de 5 minute sau o puteți lăsa așa cum e. Zdrobiți cartofii, dar nu foarte fin, așa cum o faceți la piure, ci să aibă și bucăți mai mari. Amestecați foarte bine cu ceapa, mărarul și piperul după gust.

Când aluatul a dospit, împărțiți-l în bucăți egale, cam 10 la număr vor ieși. Dați-le o formă rotundă și lăsați-le la crescut pentru 15 minute. Ulterior, luați o bucată și întindeți. În mijloc puneți umplutură, dar nu foarte mult. Trageți marginile și aduceți-le la mijloc. Presați bine pentru a se lipi, dar atenție, nu foarte tare pentru că le veți strica, iar umplutura ar putea ieși. Așa veți continua și cu celelalte.

Cu grijă, întindeți cu un sucitor pentru a da o formă rotundă, frumoasă. Într-o tigaie puneți un pic de ulei și apoi plăcintele pe rând. Când s-au rumenit frumos sunt gata. Nu le lăsați nici foarte mult pentru a nu se arde. Poftă bună!

Cristiana Cernega este jurnalist și adoră ceea ce face. Ambițioasă din fire, a reușit mereu ce și-a propus. Este absolventă a Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul ... vezi toate articolele