WORLD

Reuters: Donald Trump pledează nevinovat în cazul documentelor federale

Reuters Donald Trump pledează nevinovat în cazul documentelor federale
sursa foto: arhiva

Fostul președinte american Donald Trump a pledat marți nevinovat la acuzațiile penale federale potrivit cărora a păstrat ilegal documente de securitate națională atunci când a părăsit funcția și a mințit oficialii care au încercat să le recupereze.

Donald Trump pledează nevinovat în cazul documentelor federale

Pledoaria lui Trump, depusă în fața judecătorului magistrat american Jonathan Goodman la un tribunal federal din Miami, pregătește o bătălie juridică care se va desfășura probabil în lunile următoare, în timp ce Trump face campanie pentru a recâștiga președinția în alegerile din noiembrie 2024. Experții spun că ar putea trece un an sau mai mult până când va avea loc un proces.

Trump, care purta un costum albastru și o cravată roșie, s-a încruntat și s-a aplecat pe scaun, dar nu a vorbit în timpul audierii de 47 de minute. I s-a permis să părăsească instanța fără condiții sau restricții de călătorie și nu a fost necesară o cauțiune în numerar. Goodman a decis că nu i s-a permis să comunice cu potențialii martori în acest caz.

Asistentul lui Donald Trump, Walt Nauta, care este de asemenea acuzat în acest caz, a apărut în instanță alături de Trump, dar nu va trebui să pledeze până la 27 iunie, deoarece nu are un avocat local. Și el a fost eliberat fără a fi nevoit să plătească o cauțiune și i s-a ordonat să nu vorbească cu alți martori.

Susținătorii au scandat „Îl iubim pe Trump” în timp ce coloana sa de mașini a părăsit tribunalul la ora 15:55 EDT (1955 GMT), la aproximativ două ore după ce a sosit, transmite Reuters.

A fost a doua vizită a lui Trump în sala de judecată în ultimele luni. În aprilie, el a pledat nevinovat la acuzațiile statului New York, care decurg dintr-o plată de bani pentru tăcere către o vedetă porno. Trump este primul fost președinte care este acuzat de infracțiuni federale.

Pregătiri pentru posibile violențe

Autoritățile se pregătiseră pentru posibile violențe, amintind de atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, dar primarul din Miami, Francis Suarez, a declarat reporterilor că nu au existat probleme de securitate. Trump și-a proclamat în repetate rânduri nevinovăția și acuză administrația președintelui democrat Joe Biden că l-a vizat. El l-a numit marți, pe rețelele de socializare, pe avocatul special Jack Smith, care conduce urmărirea penală, un „urâtor al lui Trump”.

În timpul unei opriri la Versailles, un restaurant cubanez, după audiere, Donald Trump le-a spus susținătorilor săi că Statele Unite sunt „măsluite”, „corupte” și „în declin”.

„Avem un guvern care a scăpat de sub control”, a spus el. Comunitatea cubano-americană din Florida este un bloc substanțial de vot republican în statul competitiv din punct de vedere politic.

Smith îl acuză pe Trump că a riscat secrete naționale luând cu el mii de documente sensibile atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021 și depozitându-le într-un mod dezordonat la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida și la clubul său de golf din New Jersey, potrivit actului de acuzare al marelui juriu publicat săptămâna trecută.

Fotografiile incluse în rechizitoriu arată cutii de documente depozitate pe o scenă din sala de bal, într-o baie și împrăștiate pe podeaua unei magazii. Aceste documente includeau informații despre programul nuclear secret al SUA și despre potențialele vulnerabilități în cazul unui atac, potrivit actului de acuzare. Acuzația de 37 de capete de acuzare susține că Trump a mințit oficialii care au încercat să le recupereze. Actul de acuzare susține, de asemenea, că Trump a conspirat cu Nauta pentru a păstra documente clasificate și a le ascunde de anchetatori. Nauta a lucrat pentru Trump la Casa Albă și la Mar-a-Lago.

Republicanii se aliază în spatele lui Donald Trump

Evenimentele recente nu au afectat speranțele lui Trump de a se întoarce la Casa Albă. După punerea sub acuzare, Trump urma să zboare de la Miami la clubul său de golf din New Jersey, unde era programat să țină un discurs. Nici problemele juridice ale lui Trump nu au afectat poziția sa în rândul alegătorilor republicani.

Un sondaj Reuters/Ipsos publicat luni a arătat că Trump încă conducea cu o marjă largă în fața rivalilor pentru nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024, iar 81% dintre alegătorii republicani considerând acuzațiile ca fiind motivate politic.

Majoritatea rivalilor republicani ai lui Trump pentru nominalizare s-au aliniat în spatele acestuia și au acuzat FBI-ul de părtinire politică, într-o schimbare bruscă față de sprijinul tradițional al partidului pentru forțele de ordine.

Vivek Ramaswamy, unul dintre acești candidați, a declarat în fața tribunalului din Miami că l-ar grația pe Trump dacă ar fi ales.

Legea spionajului, citată în acuzațiile fostului președinte

Trump se confruntă cu acuzații care includ încălcări ale Legii spionajului, care incriminează posesia neautorizată de informații privind apărarea, și conspirație pentru obstrucționarea justiției, care prevede o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare. Aceasta este pedeapsa maximă pe care o riscă, întrucât ar urma să execute orice pedeapsă concomitent dacă va fi condamnat.

Experții juridici spun că dovezile se ridică la un caz solid, iar Smith a declarat că Trump, care va împlini 77 de ani miercuri, va avea parte de un proces „rapid”. Judecătoarea desemnată pentru acest caz, Aileen Cannon, a fost numită de Trump în 2020 și a emis o decizie în favoarea sa în timpul anchetei de anul trecut, care a fost anulată în apel. Goodman, judecătorul magistrat care a condus audierea de marți, nu este de așteptat să joace un rol continuu în acest caz.

Experții spun că complexitatea manipulării probelor clasificate și manevrele juridice ale avocaților lui Trump ar putea întârzia un proces cu mai mult de un an. Între timp, Trump este liber să facă campanie pentru președinție și ar putea prelua funcția chiar dacă ar fi găsit vinovat.

Trump îl acuză pe Biden că a orchestrat cazul federal pentru a-i submina campania. Biden a păstrat distanța față de acest caz și refuză să comenteze pe marginea acestuia.

În prima sa candidatură la alegerile prezidențiale din 2016, Trump a cerut încarcerarea rivalei democrate Hillary Clinton pentru că a folosit e-mailuri private în timpul mandatului de secretar de stat, ceea ce a dus la scandări de „închideți-o” la mitingurile de campanie. Directorul FBI de atunci, James Comey, a criticat-o pe Clinton pentru neglijență, dar nu a recomandat acuzații penale.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele