WORLD

Reuters: Franța propune retragerea Hezbollah și cere discuții privind frontiera pentru armistițiul între Israel și Liban

Reuters Franța propune retragerea Hezbollah și cere discuții privind frontiera pentru armistițiul între Israel și Liban
sursa foto: cufi.org.uk

Franța a livrat Beirutului o propunere scrisă menită să pună capăt ostilităților cu Israelul și să rezolve problema frontierei disputate dintre Liban și Israel, potrivit unui document văzut de Reuters, care cere ca luptătorii, inclusiv unitatea de elită a Hezbollah, să se retragă la 10 km de frontieră.

Planul vizează să pună capăt luptelor dintre Hezbollah, susținută de Iran, și Israel la graniță. Ostilitățile s-au desfășurat în paralel cu războiul din Gaza și alimentează îngrijorarea cu privire la o confruntare ruinătoare și totală.

Reuters: Franța propune retragerea Hezbollah și cere discuții privind frontiera pentru armistițiul între Israel și Liban

Documentul, prima propunere scrisă adusă la Beirut în timpul săptămânilor de mediere occidentală, a fost înmânat săptămâna trecută unor înalți oficiali libanezi, inclusiv premierului Najib Mikati, de către ministrul francez de externe Stephane Sejourne, au declarat patru înalți oficiali libanezi și trei francezi, scrie Reuters.

Acesta declară obiectivul de a preveni un conflict „care riscă să scape de sub control” și de a impune „o potențială încetare a focului, atunci când condițiile sunt potrivite” și, în cele din urmă, are în vedere negocieri privind delimitarea frontierei terestre controversate dintre Liban și Israel.

Hezbollah respinge negocierea oficială a unei dezescaladări până la încheierea războiului din Gaza, poziție reiterată de un politician Hezbollah ca răspuns la întrebările pentru acest articol.
Deși în ultimele săptămâni au circulat unele detalii despre eforturi de mediere similare ale emisarului american pentru Orientul Mijlociu, Amos Hochstein, detaliile complete ale propunerii scrise franceze transmise Libanului nu au fost raportate anterior.

Ce cuprinde planul în trei etape

Planul în trei etape are în vedere un proces de dezescaladare de 10 zile care se încheie cu negocierile de la frontieră. O sursă diplomatică franceză a declarat că propunerea a fost înaintată guvernelor Israelului, Libanului și Hezbollahului.

Franța are legături istorice cu Libanul. Ea are 20.000 de cetățeni în această țară și aproximativ 800 de soldați în cadrul unei forțe de menținere a păcii a ONU.

„Am făcut propuneri. Suntem în contact cu americanii și este important să reunim toate inițiativele și să construim pacea”, a declarat luni Sejourne într-o conferință de presă.

Planul propune ca grupurile armate libaneze și Israelul să înceteze operațiunile militare una împotriva celeilalte, inclusiv atacurile aeriene israeliene în Liban.

Mai multe grupuri nestatale, inclusiv facțiuni palestiniene, au organizat atacuri asupra Israelului din sudul Libanului în timpul ultimelor ostilități, deși Hezbollah este puterea dominantă în zonă, cu o forță de luptă considerată în general ca fiind mai puternică decât armata libaneză.

Ce ar trebui să facă Libanul

Grupurile armate libaneze ar urma să demonteze toate spațiile și facilitățile din apropierea frontierei și să retragă forțele de luptă – inclusiv luptătorii de elită Radwan ai Hezbollah și capacitățile militare, cum ar fi sistemele antitanc – la cel puțin 10 km nord de frontieră, propune documentul.

Orice astfel de retragere ar putea lăsa luptătorii Hezbollah mult mai aproape de frontieră decât retragerea de 30 km până la râul Litani din Liban, stipulată într-o rezoluție a ONU care a pus capăt unui război cu Israelul în 2006.

Retragerea mai scurtă ar ajuta la asigurarea faptului că rachetele nu au ajuns în satele din nordul Israelului care au fost țintite cu rachete antitanc și a fost un compromis considerat mai acceptabil pentru Hezbollah decât o retragere la Litani, a declarat un diplomat occidental care are cunoștință de propunerea de două pagini.

Până la 15.000 de soldați ai armatei libaneze ar urma să fie desfășurați în regiunea de graniță din sudul Libanului, un bastion politic al Hezbollah, unde luptătorii grupării se topesc de mult timp în societate în perioadele de calm.

Reacția Hezbollah

Întrebat despre propunere, Hassan Fadlallah, politician de rang înalt al Hezbollah, a declarat pentru Reuters că grupul nu va discuta „nicio chestiune legată de situația din sud înainte de oprirea agresiunii asupra Gaza”.

„Inamicul nu este în poziția de a impune condiții”, a adăugat Fadlallah, refuzând să comenteze detaliile propunerii sau dacă Hezbollah a primit-o sau nu.

Unul dintre oficialii libanezi a declarat că documentul reunește idei discutate în cadrul contactelor cu trimișii occidentali și că a fost transmis Hezbollahului. Oficialii francezi le-au spus libanezilor că nu este un document final, după ce Beirutul a ridicat obiecții cu privire la anumite părți ale acestuia, a declarat oficialul libanez.

Un oficial israelian a declarat că o astfel de propunere a fost primită și este discutată de guvern.

Reuters a raportat luna trecută că Hezbollah a respins ideile sugerate de Hochstein, care s-a aflat în centrul eforturilor, dar că a păstrat, de asemenea, ușa întredeschisă pentru diplomație.

Solicitat să comenteze pentru acest articol, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite „continuă să exploreze toate opțiunile diplomatice cu omologii noștri israelieni și libanezi pentru a restabili calmul și a evita escaladarea”.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Oficialul libanez a declarat că mai multe elemente au stârnit îngrijorare la Beirut, inclusiv cererea ca grupurile armate să demonteze spațiile și instalațiile din apropierea graniței, despre care oficialul a spus că a fost formulată vag și ar putea fi folosită pentru a cere acțiuni împotriva instituțiilor civile afiliate Hezbollah.

Elemente neclare

Zeci de mii de persoane au fugit din casele lor de ambele părți ale frontierei de la începutul luptelor, la 8 octombrie.Loviturile israeliene au ucis aproape 200 de persoane în Liban, dintre care 170 de luptători Hezbollah. Atacurile din Liban au ucis 10 soldați și cinci civili în Israel.Însă loviturile au fost limitate în cea mai mare parte la zonele din apropierea graniței, iar ambele părți au declarat că doresc să evite un război total.

Numeroși trimiși occidentali au vizitat Beirutul pentru a discuta despre modalități de detensionare a luptelor, întâlnindu-se mai degrabă cu oficiali ai statului libanez decât cu Hezbollah, care este desemnată organizație teroristă de către Statele Unite.

Unul dintre oficialii libanezi a declarat că o delegație tehnică franceză s-a întors la Beirut la două zile după vizita lui Sejourne pentru a discuta detaliile, în urma obiecțiilor libaneze.Un alt oficial libanez a declarat că Beirutul nu a răspuns la propunere, adăugând că aceasta nu a fost nici semnată, nici datată și, prin urmare, nu a fost considerată suficient de oficială pentru a justifica un răspuns.

Abordare în trei etape

Propunerea amintește de o încetare a focului care a pus capăt unui război între Hezbollah și Israel în 1996, precum și de rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 2006.

Ea trasează trei etape pe parcursul a 10 zile.Cele două părți ar urma să înceteze operațiunile militare în prima etapă. În termen de trei zile, în etapa a doua, grupurile armate libaneze ar urma să retragă forțele de luptă la cel puțin 10 km nord de frontieră, iar Libanul ar urma să inițieze desfășurarea de soldați în sud.Israelul ar urma să înceteze survolarea teritoriului libanez.

Ca al treilea pas, în termen de 10 zile, Libanul și Israelul ar urma să reia negocierile privind delimitarea frontierei terestre „într-un mod gradual” și cu sprijinul forței de menținere a păcii a ONU, UNIFIL.

De asemenea, ei ar urma să se angajeze în negocieri privind o foaie de parcurs pentru a asigura crearea unei zone libere de orice grup armat nestatutar între graniță și râul Litani.

Hezbollah a semnalat anterior că ar putea sprijini statul care negociază un acord cu Israelul pentru a rezolva statutul zonelor disputate de la graniță în beneficiul Libanului.

Una dintre problemele care trebuie abordate este finanțarea armatei libaneze, grav slăbită de o criză financiară severă în Liban.

Propunerea solicită un efort internațional pentru a sprijini desfășurarea armatei libaneze cu „finanțare, echipamente, instruire”. De asemenea, se face apel la „dezvoltarea socio-economică a sudului Libanului”.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele