WORLD

Reuters: Netanyahu denunță pauzele tactice în luptele din Gaza pentru ajutoare. Israelul avertizează asupra unei escaladări

Reuters Netanyahu denunță pauzele tactice în luptele din Gaza pentru ajutoare. Israelul avertizează asupra unei escaladări
sursa foto: colaj foto

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat planurile anunțate duminică de armată de a organiza zilnic pauze tactice în timpul luptelor de-a lungul unuia dintre principalele drumuri spre Gaza pentru a facilita livrarea de ajutoare în enclava palestiniană, arată Reuters.

Mai mult, Israelul avertizează asupra unei escaladări din cauza tirurilor transfrontaliere ale Hezbollahului.

Reuters: Netanyahu denunță pauzele tactice în luptele din Gaza pentru ajutoare. Israelul avertizează asupra unei escaladări

Armata anunțase aceste pauze zilnice de la 0500 GMT până la 1600 GMT în zona de la punctul de trecere Kerem Shalom până la drumul Salah al-Din și apoi spre nord, arată sursa citată.

„Când premierul a auzit rapoartele privind o pauză umanitară de 11 ore dimineața, el s-a adresat secretarului său militar și i-a spus clar că acest lucru este inacceptabil pentru el”, a declarat un oficial israelian.

Armata a precizat că operațiunile normale vor continua în Rafah, principalul punct de concentrare a operațiunii sale în sudul Gaza, unde opt soldați au fost uciși sâmbătă, scrie Reuters.

Reacția lui Netanyahu a subliniat tensiunile politice pe tema ajutorului care intră în Gaza, unde organizațiile internaționale au avertizat asupra unei crize umanitare în creștere.

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, care conduce unul dintre partidele religioase naționaliste din coaliția de guvernare a lui Netanyahu, a denunțat ideea unei pauze tactice, spunând că cel care a decis acest lucru este un „prost” care ar trebui să își piardă slujba.

DIVIZIUNI ÎNTRE COALIȚIE ȘI ARMATĂ

Cearta a fost cea mai recentă dintr-o serie de ciocniri între membrii coaliției și armată cu privire la desfășurarea războiului, aflat acum în a noua lună.

A avut loc la o săptămână după ce fostul general centrist Benny Gantz a părăsit guvernul, acuzându-l pe Netanyahu că nu are o strategie eficientă în Gaza.

Diviziunile au fost puse în evidență săptămâna trecută în cadrul unui vot parlamentar asupra unei legi privind recrutarea evreilor ultraortodocși în armată, ministrul apărării Yoav Gallant votând împotrivă, sfidând ordinele partidului, spunând că legea este insuficientă pentru nevoile armatei.

Partidele religioase din coaliție s-au opus cu tărie recrutării ultraortodocșilor, atrăgând furia generalizată a multor israelieni, care s-a adâncit pe măsură ce războiul a continuat.

Generalul-locotenent Herzi Halevi, șeful armatei, a declarat duminică că există o „nevoie clară” de a recruta mai mulți soldați din comunitatea ultraortodoxă, care se află în creștere rapidă.

REZERVIȘTI SUB PRESIUNE

În ciuda presiunii internaționale tot mai mari pentru o încetare a focului, un acord pentru oprirea luptelor pare încă îndepărtat, la mai bine de opt luni de la atacul din 7 octombrie al luptătorilor Hamas asupra Israelului, care a declanșat un asalt terestru asupra enclavei de către forțele israeliene.

De la acest atac, care a ucis aproximativ 1.200 de israelieni și străini în comunitățile israeliene, campania militară a Israelului a ucis peste 37.000 de palestinieni, potrivit cifrelor Ministerului palestinian al Sănătății, și a distrus o mare parte din Gaza.

Deși sondajele de opinie sugerează că majoritatea israelienilor susțin obiectivul guvernului de a distruge Hamas, au existat proteste pe scară largă care au atacat guvernul pentru că nu a făcut mai mult pentru a aduce acasă aproximativ 120 de ostatici care se află încă în Gaza după ce au fost luați ostatici la 7 octombrie.

Între timp, oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că șapte palestinieni au fost uciși în două lovituri aeriene asupra a două case din tabăra de refugiați Al-Bureij din centrul Fâșiei Gaza.

În timp ce luptele din Gaza au continuat, un conflict la un nivel mai scăzut la granița dintre Israel și Liban amenință acum să se transforme într-un război mai amplu, deoarece schimburile de focuri aproape zilnice dintre forțele israeliene și miliția Hezbollah, susținută de Iran, s-au intensificat.

Într-un nou semn că luptele din Gaza ar putea să se prelungească, guvernul lui Netanyahu a declarat duminică că prelungește până la 15 august perioada în care va finanța hoteluri și case de oaspeți pentru locuitorii evacuați din orașele din sudul graniței israeliene.

Israelul avertizează asupra unei escaladări din cauza tirurilor transfrontaliere ale Hezbollahului

Intensificarea tirurilor transfrontaliere din partea mișcării libaneze Hezbollah către Israel ar putea declanșa o escaladare serioasă, a declarat duminică armata israeliană, arată Reuters.

„Agresivitatea crescândă a Hezbollah ne aduce în pragul a ceea ce ar putea fi o escaladare mai amplă, una care ar putea avea consecințe devastatoare pentru Liban și întreaga regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, într-o declarație video în limba engleză.

Hezbollah, susținută de Iran, a lansat săptămâna trecută cele mai mari rafale de rachete și drone de până acum în cele opt luni de când schimbă focuri de armă cu armata israeliană, în paralel cu războiul din Gaza.

După schimburile relativ intense de focuri de săptămâna trecută, duminică s-a înregistrat o scădere semnificativă a tirurilor Hezbollah, în timp ce armata israeliană a declarat că a efectuat mai multe lovituri aeriene împotriva grupului în sudul Libanului.

Statele Unite și Franța lucrează la o soluționare negociată a ostilităților de-a lungul graniței sudice a Libanului. Hezbollah spune că nu va înceta focul decât dacă Israelul își oprește ofensiva militară asupra Gaza.

„Israelul va lua măsurile necesare pentru a-și proteja civilii – până când securitatea de-a lungul graniței noastre cu Libanul va fi restabilită”, a declarat Hagari.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un pacient a primit biscuiți cu viermi la Spitalul Fundeni din București: „O să îmi comand ceva să mănânc”. Ce spune unitatea medicală
Un pacient a primit biscuiți cu viermi la Spitalul Fundeni din București: „O să îmi...
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest dispozitiv
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest...
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae...
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile,...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va lansa
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va...
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl...
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta...