WORLD

Reuters: SUA și China poartă primele discuții informale în domeniul nuclear din ultimii 5 ani, având în vedere Taiwanul

Reuters SUA și China poartă primele discuții informale în domeniul nuclear din ultimii 5 ani având în vedere Taiwanul
sursa foto: Getty Images

Statele Unite și China au reluat în martie, pentru prima dată în ultimii cinci ani, discuții semi-oficiale privind armele nucleare, reprezentanții Beijingului spunându-le omologilor americani că nu vor recurge la amenințări atomice în legătură cu Taiwanul, potrivit a doi delegați americani care au participat la discuții, arată Reuters.

Reuters: SUA și China poartă primele discuții informale în domeniul nuclear din ultimii 5 ani, având în vedere Taiwanul

Reprezentanții chinezi au oferit asigurări după ce interlocutorii lor americani și-au exprimat îngrijorarea că China ar putea folosi sau amenința să folosească arme nucleare dacă s-ar confrunta cu o înfrângere într-un conflict privind Taiwanul. Beijingul consideră insula guvernată democratic ca fiind teritoriul său, revendicare respinsă de guvernul de la Taipei.

„Ei au spus părții americane că sunt absolut convinși că sunt capabili să învingă într-o luptă convențională asupra Taiwanului fără a folosi arme nucleare”, a declarat cercetătorul David Santoro, organizatorul american al discuțiilor Track Two, ale căror detalii sunt relatate pentru prima dată de Reuters.

Participanții la discuțiile Track Two sunt, în general, foști oficiali și academicieni care pot vorbi cu autoritate despre poziția guvernului lor, chiar dacă nu sunt implicați direct în stabilirea acesteia. Negocierile de la guvern la guvern sunt cunoscute sub numele de Track One.

Discuții informale importante

Washingtonul a fost reprezentat de aproximativ o jumătate de duzină de delegați, inclusiv foști oficiali și cercetători, la discuțiile de două zile, care au avut loc într-o sală de conferințe a unui hotel din Shanghai.

Beijingul a trimis o delegație de cercetători și analiști, care a inclus mai mulți foști ofițeri ai Armatei Populare de Eliberare.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că discuțiile din cadrul Track Two ar putea fi „benefice”. Departamentul nu a participat la reuniunea din martie, deși era la curent cu aceasta, a spus purtătorul de cuvânt.

Astfel de discuții nu pot înlocui negocierile formale „care necesită ca participanții să vorbească cu autoritate despre chestiuni care sunt adesea foarte bine compartimentate în cadrul cercurilor guvernamentale (chineze)”, a spus purtătorul de cuvânt.

Membrii delegației chineze și Ministerul Apărării de la Beijing nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Discuțiile informale dintre puterile înarmate nuclear au avut loc în contextul în care SUA și China sunt în dezacord în privința unor probleme economice și geopolitice majore, liderii de la Washington și Beijing acuzându-se reciproc de rea-credință.

Cele două țări au reluat pentru scurt timp, în noiembrie, discuțiile Track One privind armele nucleare, dar de atunci aceste negocieri au intrat în impas, un înalt oficial american exprimându-și public frustrarea față de reacția Chinei.

Arsenalul Chinei ar fi crescut cu peste 20% în ultimii ani

Pentagonul, care estimează că arsenalul nuclear al Beijingului a crescut cu peste 20% între 2021 și 2023, a declarat în octombrie că China „ar lua în considerare, de asemenea, utilizarea nucleară pentru a restabili descurajarea dacă o înfrângere militară convențională în Taiwan” ar amenința regimul PCC.

China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său și în ultimii patru ani a intensificat activitatea militară în jurul insulei. Discuțiile Track Two fac parte dintr-un dialog de două decenii privind armele nucleare și postura, care s-a blocat după ce administrația Trump a retras finanțarea în 2019.

După pandemia COVID-19, discuțiile semioficiale au fost reluate pe teme mai largi de securitate și energie, dar numai reuniunea de la Shanghai a abordat în detaliu armele și postura nucleară.

Santoro, care conduce grupul de reflecție Pacific Forum, cu sediul în Hawaii, a descris „frustrări” de ambele părți în timpul ultimelor discuții, dar a declarat că cele două delegații au văzut motive pentru a continua discuțiile. Alte discuții sunt planificate pentru 2025, a spus el.

Analistul de politică nucleară William Alberque, de la think-tank-ul Henry Stimson Centre, care nu a fost implicat în discuțiile din martie, a declarat că negocierile Track Two au fost utile într-o perioadă în care relațiile dintre SUA și China sunt glaciale.

„Este important să continuăm să discutăm cu China fără absolut nicio așteptare”, a spus el, atunci când este vorba despre arme nucleare.

FĂRĂ PRIMA UTILIZARE?

Departamentul american al Apărării a estimat anul trecut că Beijingul are 500 de focoase nucleare operaționale și va avea probabil peste 1.000 până în 2030.

Această cifră se compară cu 1.770 și 1.710 focoase operaționale desfășurate de SUA și, respectiv, Rusia.Pentagonul a precizat că, până în 2030, o mare parte din armele Beijingului vor fi probabil deținute la un nivel de pregătire mai ridicat.

Începând cu 2020, China și-a modernizat, de asemenea, arsenalul, începând producția submarinului său cu rachete balistice de ultimă generație, testând focoase hipersonice de planare și efectuând regulat patrule maritime cu arme nucleare.Armele de pe uscat, din aer și de pe mare conferă Chinei „triada nucleară” – un semn distinctiv al unei mari puteri nucleare.

Potrivit lui Santoro, un punct cheie pe care partea americană dorea să îl discute era dacă China își menține în continuare politicile de neutilizare în primul rând și de descurajare minimă, care datează de la crearea primei sale bombe nucleare la începutul anilor 1960.

Disuasiunea minimă se referă la a avea doar suficiente arme atomice pentru a descuraja adversarii.China este, de asemenea, una dintre cele două puteri nucleare – cealaltă fiind India – care s-au angajat să nu inițieze un schimb nuclear. Analiștii militari chinezi au speculat că politica de neutilizare în primul rând este condiționată – și că armele nucleare ar putea fi folosite împotriva aliaților Taiwanului -, dar aceasta rămâne poziția declarată a Beijingului.

Santoro a declarat că delegații chinezi le-au spus reprezentanților americani că Beijingul a menținut aceste politici și că „‘nu suntem interesați să ajungem la paritate nucleară cu voi, cu atât mai puțin la superioritate'”.

„‘Nimic nu s-a schimbat, business as usual, voi exagerați'”, a spus Santoro, rezumând poziția Beijingului.

Descrierea sa a discuțiilor a fost coroborată de colegul său delegat american Lyle Morris, un cercetător în domeniul securității la Asia Society Policy Institute.Un raport privind discuțiile este în curs de pregătire pentru guvernul american, dar nu va fi făcut public, a declarat Santoro.

RISC ȘI OPACITATE

Înaltul oficial american pentru controlul armelor, Bonnie Jenkins, a declarat în luna mai în Congres că China nu a răspuns la propunerile de reducere a riscurilor legate de armele nucleare pe care Washingtonul le-a ridicat în timpul discuțiilor oficiale de anul trecut.

China nu a acceptat încă să accepte alte întâlniri între guverne.

„Refuzul Beijingului de a se angaja în mod substanțial” în discuții privind dezvoltarea sa nucleară ridică întrebări în legătură cu „politica sa deja ambiguă de „nefolosire în primul rând” și cu doctrina sa nucleară în general”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Reuters.

Delegația chineză de la Track Two nu a discutat detalii despre efortul de modernizare al Beijingului, au declarat Santoro și Morris.

Alberque, de la Centrul Henry Stimson, a declarat că China se bazează foarte mult pe „risc și opacitate” pentru a atenua superioritatea nucleară a SUA și că nu există „niciun imperativ” pentru Beijing de a purta discuții constructive.

Arsenalul extins al Chinei

Arsenalul extins al Chinei – care include rachete de croazieră anti-navă, bombardiere, rachete balistice intercontinentale și submarine – a depășit nevoile unui stat cu o politică de descurajare minimă și de nefolosire în primul rând, a declarat Alberque.

Punctele de discuție chinezești se învârteau în jurul „capacității de supraviețuire” a armelor nucleare ale Beijingului în cazul în care ar fi suferit un prim atac, a declarat Morris.

Delegații americani au declarat că chinezii și-au descris eforturile ca fiind un program de modernizare bazat pe descurajare pentru a face față unor evoluții precum apărarea antirachetă îmbunătățită a SUA, capacități de supraveghere mai bune și alianțe consolidate.

SUA, Marea Britanie și Australia au semnat anul trecut un acord pentru a împărtăși tehnologia submarinelor nucleare și pentru a dezvolta o nouă clasă de nave, în timp ce Washingtonul lucrează acum cu Seulul pentru a coordona răspunsurile la un potențial atac atomic.

Politica Washingtonului privind armele nucleare include posibilitatea de a le folosi dacă disuasiunea eșuează, deși Pentagonul spune că ar lua în considerare acest lucru doar în circumstanțe extreme. Acesta nu a oferit detalii.

Un delegat chinez „a indicat studii care spun că armele nucleare chineze sunt încă vulnerabile la loviturile americane – capacitatea lor de atac secundar nu este suficientă”, a declarat Morris.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire...
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...