NEWS

Risc major de avalanşă, azi, în Masivul Bucegi. Schiorii sunt sfătuiţi să nu iasă de pe pârtiile marcate

Risc major de avalanşă azi în Masivul Bucegi. Schiorii sunt sfătuiţi să nu iasă de pe pârtiile marcate

Risc major de avalanşă, azi, în Masivul Bucegi. Schiorii sunt sfătuiţi să nu iasă de pe pârtiile marcate. Salvamontiştii din Sinaia anunţă că o atenţionare privind risc major de avalanşă a fost emisă, pentru ziua de luni, fiind valabilă pentru Masivul Bucegi. Cei care practică schi ori snowboard sunt sfătuiţi să nu iasă de pe pârtiile amenajate şi marcate.

„A fost emisă o atenţionare de risc major de producere a avalanşelor în afara pârtiilor amenajate (off-piste) pentru mâine, 23.01.2022, pe domeniul schiabil Sinaia. Conform atenţionării primite pe o scară de la 1 la 5, riscul este de 4”, transmite, duminică seară, Salvamont Sinaia.
Pe domeniul schiabil al acestei staţiuni sunt amenajate şi deschise pârtiile: Varianta, Valea Dorului 2, Floare de colţ, Panoramic, Valea Soarelui 1, Valea Soarelui 2, Lăptici 1, Lăptici 2, Cocora, Călugărul 1 şi Călugărul 2.
O avalanşă de dimensiuni medii a avut loc, sâmbătă, în zona Bâlea.
A fost vorba despre o avalanşă tip placă de vânt, care a fost declanşată de trecerea unor schiori, pe valea Bâlea, pe vâlcelul de sub garduri aflat în partea vestică a văii, sub căldarea Bâlea Lac. Zona este cunoscută pentru acolo se produc frecvent avalanşe din zonă. Avalanşna nu a făcut victime. Momentul în care stratul de zăpadă porneşte la vale a fost surprins de un fotograf şi postat pe reţelele de socializare.
O altă avalanşă de dimensiuni mari a avut loc recent pe versantul de nord al Crestei Făgăraşului, la est de Vârful Paltinu.

Salvatorii montani anunțau încă de la începutul vacanței că vor fi condiții meteo deosebite

În perioada următoare, conform prognozei, se anunţă depunerea unui nou strat de zăpadă la peste 1800 metri, ceea ce va creşte riscul producerii unor avalanşe. În acest moment sunt 100 cm zăpadă la Vârful Omu, dar acumulările cauzate de vânt sunt şi de 3-4 metri, avertizează Salvamont Prahova.

Conform salvatorilor montani, toate traseele turistice de abrupt  sunt impracticabile în sezonul de iarnă, iar turiştii sunt sfătuiţi „să nu se aventureze în zona montană înaltă şi să parcurgă doar traseele turistice aflate la baza muntelui.