Un cutremur cu magnitudinea 3,5 a avut loc vineri dimineaţa, la ora locală 3:47, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a fost raportat la adâncimea de 114,3 kilometri (km), în apropierea mai multor orașe. Este vorba despre: 51 km nord-vest de Buzău, 60 km vest de Focşani, 64 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 67 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti.
Conform datelor INCDFP, de la începutul lunii decembrie, în România s-au produs 15 cutremure cu magnitudini între 2 şi 3,6.
Cel mai important cutremur din acest an, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în data de 16 septembrie. Acesta s-a produs în judeţul Buzău.
REGULI DE COMPORTARE în timpul producerii cutremurului
păstrați-vă calmul,! NU INTRAȚI ÎN PANICĂ! Liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința. Faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede. Dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
nu alergați în stradă.
dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
acordați primul ajutor persoanelor rănite.
în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.
Pentru a primi cât mai des știrile și informațiile noastre ne puteți urmări zilnic și pe Google News
Puteți urmări de asemenea toate imaginile noastre video în secțiunea VIDEO EXCLUSIV , pe
Youtube sau pe TikTok.
[email protected]
Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele