România în pragul blackout-ului. Canicula din ultima perioadă a pus în impas sistemul energetic național. Se vorbește tot mai des despre un blackout. În multe regiuni, penele de curent sunt la ordinea zilei.
De altfel, autoritățile au avertizat populația cu privire la posibila apariție a unor pene uriașe de curent. Chiar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, atenționează că ar putea fi probleme, în condițiile în care consumul de energie va atinge niveluri record.
„În momentul în care ai condiții meteo aparte, că vorbim de caniculă, furtuni, de aceste fenomene asociate schimbărilor climatice, pot apărea și pene de curent. Le recomand românilor să rămână calmi. Noi lucrăm cu distribuitorii să reducem la minimum durata unor asemenea evenimente
E posibil să apară. În acest moment n-am văzut o recurență mai mare a acestui fenomen”, a declarat Burduja.
România a ajuns să importe energie, la prețuri uriașe, pentru a putea acoperi consumul, în condițiile în care avem oricum a doua cea mai scumpă energie din Europa, mai mult decât dublu față de Germania sau Franța.
Potrivit Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE), România a avut un consum „enorm”, la o putere de 8.000 – 85.000 MW (de câteva ori mai puţin decât Polonia), din care producţia maximă a fost, cu toate turbinele turate la maxim, undeva la 7.500 MW.
„Energia produsă naţional a fost insuficientă, România importând enorm de scump la puteri de 500-1.000 MW. Energia eoliană nu s-a produs din lipsă de vânt, iar parcurile fotovoltaice, datorită temperaturilor diurne, sunt mai puţin eficiente cu 30% din cauza încălzirii panourilor expuse la soare. Lacurile de acumulare nu ne ajută şi nici debitul Dunării (…) România şi Transelectrica nu au făcut nimic în zona stocării energiei la nivel naţional. Un sistem de stocare de aceeaşi capacitate costă de trei ori mai puţin decât visul neîmplinit al României – centrala de acumulare prin pompare Tarniţa-Lăpuşteşti şi tot de trei ori mai puţin decât banii irosiţi prin plata plafonării către furnizori”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.
Conform datelor oficiale, în București, consumul în aceste zile caniculare depășea 1000 MW, cu aproape 20-25% peste media perioadei de vară.
Și la nivelul județului Ilfov, consumul de electricitate este unul mare și ajunge să depășească valorile înregistrate în orașele Timișoara și Arad cumulat.
O uriașă pană de curent a avut loc luna trecută în Muntenegru, Albania, Bosnia şi Herţegovina și vestul Croației. Incidentul a durat aproape trei ore și a afectat peste 2 milioane de oameni. Cele patru țări au rămas fără curent după ce o linie electrică din Muntenegru a luat foc, pe fondul temperaturilor de 41 de grade Celsius.