Efectele caniculei asupra creierului nu sunt deloc de ignorat. Temperaturile greu de suportat nu provoacă doar disconfort sau insomnii, ci și boli mai grave precum atacuri de cord. În plus, căldura extremă este asociată cu creșterea agresivității și a ratei sinuciderilor.
Deși așteptăm cu nerăbdare vara, zilele de caniculă nu sunt deloc confortabile pentru organismul nostru. Căldura are efecte directe asupra sănătății umane, provocând boli cauzate de căldură, cum ar fi epuizarea și insolația, precum și complicații medicale, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Și sănătatea mintală are de suferit. Numărul zilelor de căldură extremă crește în fiecare an din cauza schimbărilor climatice, modificând în mod fundamental interacțiunile sociale și bunăstarea personală într-o amenințare serioasă la adresa stabilității mentale, spune Robin Cooper, profesor clinician asociat la Universitatea California San Francisco și președinte al Climate Psychiatry Alliance.
„Trebuie să începem să ne gândim la schimbările climatice ca la o criză de sănătate mintală. Dacă ignorăm schimbările climatice ca pe o amenințare la adresa sănătății publice, abdicăm de la rolul nostru de furnizori de servicii medicale.” argumentează Cooper, citat de Time.
Căldura extremă a fost asociată și cu creșterea comportamentului agresiv și a violenței domestice. Expunerea la căldura extremă poate duce la creșterea consumului de alcool pentru a face față stresului, la creșterea numărului de internări în spitale și în camerele de urgență pentru persoanele cu afecțiuni psihice sau psihiatrice și la o creștere a numărului de sinucideri.
Conform unei estimări, o creștere de 1 până la 6 grade Celsius ar putea duce la un număr suplimentar de 283 până la 1.660 de cazuri de sinucidere (0,7 % și 4,1 %) în Statele Unite, conform Psychiatry.org.
Temperaturile inconfortabil de ridicate cresc, de asemenea, emoțiile negative în rândul populației. Pe Twitter, în timpul valurilor de căldură, se înregistrează o creștere a tweet-urilor de ură și a agresivității online, precum și a frazelor pe care cercetătorii le-au asociat cu anxietatea și depresia.