NEWS

România închide spațiul aerian din nordul Dobrogei

România închide spațiul aerian din nordul Dobrogei
Sursa foto: Facebook/Mapn
14 sept. 2023 | 22:33

Spațiul aerian din nordul Dobrogei a fost închis, conform unui comunicat al Ministerului Apărării. De asemenea, MApN transmite că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

MApN închide spațiul aerian din nordul Dobrogei

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale au decis, începând de miercuri, 13 septembrie, restricţii suplimentare de zbor în spaţiul aerian limitrof graniţei cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina şi Galaţi, pe o adâncime de 20 – 30 de kilometri în interiorul spaţiului aerian naţional, până la înălţimea de 4.000 de metri.

„Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare” transmite MApN.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

”Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian. Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate”, se mai arată în comunicatul MApN.

Ambasadorul Federației Ruse, convocat la MAE

În lumina ultimelor incidente cu drone din județul Tulcea, ministerul de Externe a anunțat convocarea de urgență a ambasadorului Rusiei la București.

Ministerul Afacerilor Externe solicită încetarea oricăror forme de agresiune asupra populației și infrastructurii civile din Ucraina.

„Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt  considerate crime de război.

Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse” transmite MAE.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele