NEWS

România nu mai are niciun pat liber, la ATI, pentru pacienții COVID

România nu mai are niciun pat liber la ATI pentru pacienții COVID
09 oct. 2021 | 14:39

Grupul de Comunicare Strategică anunţă, sâmbătă, că, la nivel national, cât şi la nivelul Municipiul Bucureşti nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19.

”În data de 9 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1.537 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. În Bucureşti sunt avizate de DSP 335 paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. (…) 1.593 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. La  nivel national cât şi la nivelul Municipiul Bucureşti nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2”, potrivit CNSU.
La nivel naţional există o rezervă operaţională de 135 paturi ATI, destinate pacienţilor infectați cu COVID-19, care sunt activate, în dinamică, acolo unde sunt necesare.
”Se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat, vineri seara, la Antena 3, că pentru Bucureşti au fost, deja, avizate, un număr de 144 de paturi cu oxigen.
Tot vineri, Cseke Attila a mai declarat: ” Am fost astăzi la platforma din Pipera, am vorbit şi cu primarul general şi există toată colaborarea ca aceasta platformă să se deschidă săptămâna viitoare. La început probabil cu 100 de paturi şi o să avem concentratoare de oxigen prin mecanismul de protecție civilă. În paralel, vom începe lucrările de infrastructură pentru introducerea rețelei de oxigen, aceste concentratoare sunt individuale. Lucrăm în fiecare zi pentru fiecare pat”.