Țări vecine, România și Ungaria conduc topul inflației din Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (12,2%) şi România (9,2%). În același timp, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna septembrie până la 4,9%, de la 5,9% în luna august.
În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (12,2%) și România (9,2%). În contrast, statele membre ale UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Țările de Jos (cu o inflație anuală negativă de minus 0,3%), Danemarca (0,6%) și Belgia (0,7%).
Comparativ cu luna august 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 21 de state membre, inclusiv în România, a rămas neschimbată într-o singură țară și a crescut în cinci țări.
De asemenea, datele Eurostat citate de Agerpres arată că în zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 5,2% în luna august la 4,3% în luna septembrie. Eurostat precizează că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după eliminarea prețurilor pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 4,5%, de la 5,3%.
Un alt indicator, care exclude și prețurile la țigări și alcool pe lângă prețurile la energie și alimente, a înregistrat o scădere până la 8,8%, față de 9,7% în luna august.
Inflația de bază este un indicator urmărit cu atenție de către Banca Centrală Europeană (BCE) în procesul de elaborare a deciziilor sale de politică monetară.
În ceea ce privește România, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a scăzut în luna septembrie la 8,8%, față de 9,4% în august. Această scădere a avut loc în contextul în care prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 10,36%, cele nealimentare cu 6,68%, iar serviciile cu 12,10%.
Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), se situează la 9,2%. Banca Națională a României a semnalat la începutul lunii octombrie că, potrivit evaluărilor actuale, rata anuală a inflației va continua să scadă până la sfârșitul anului curent, în concordanță cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (august 2023).
Această scădere se datorează în principal efectelor de bază și corecțiilor descendente ale prețurilor la anumite produse, precum și recoltei bogate pe plan intern și plafonării temporare a adaosului comercial la produsele alimentare de bază.
În luna august, Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul acestui an la 7,5% și pentru sfârșitul lui 2024 la 4,4%.