BUSINESS

Românii au printre cele mai mici salarii minime pe economie din UE. Germanii și belgienii sunt în top

Românii au printre cele mai mici salarii minime pe economie din UE. Germanii și belgienii sunt în top
SURSĂ FOTO: România TV

Potrivit celui mai recent infografic publicat de Monitorul Social, românii au printre cele mai mici salarii minime pe economie din UE în semestrul al doilea al anului 2024. Cele mai mari salarii sunt în Belgia şi Germania.

Printre cele mai mici salarii minime

România continuă să se numere printre ţările Uniunii Europene cu cele mai mici salarii minime brute pe economie, de 743 euro (aproximativ 3.700 lei) în semestrul al doilea al anului 2024, potrivit celui mai recent infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România, transmite Agerpres.

În semestrul al doilea al anului 2023, salariul minim brut pe economie în România era de 604 euro (aproximativ 3.000 lei).

„Ţara noastră se află în 2024 aproape de nivelurile salariilor minime brute din Bulgaria (477 euro), Ungaria (675 euro) şi Letonia (700 de euro) Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut în România se va majora la 4.050 lei/lună, faţă de 3.700 lei cât este în prezent, conform unei Hotărâri de Guvern adoptate în luna noiembrie 2024. Salariul minim net, adică ceea ce angajatul primeşte în mână, va fi de 2.575 lei (515 euro) pe lună (cu deducerea de 300 lei valabilă în prezent), cu 212 lei mai mult decât la finalul anului 2024”, susţin reprezentanţii Fundaţiei Friedrich Ebert România.

România a înregistrat cea mai mare creştere a salariului minim din UE, în ultimii 10 ani

În ultimii zece ani, România a înregistrat cea mai mare creştere a salariului minim din Uniunea Europeană, în medie de +13,7%, pe an, urmată de Lituania (+12.3%) şi de Bulgaria (+10.6%). În luna iulie 2024, România se plasa în grupa ţărilor cu salariul minim brut în preajma sumei de 1.000 euro ( grupa 2 conform datelor Eurostat, de aproximativ 5.000 lei) alături de ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Cu toate acestea, nivelul salariului minim în România este mai mic în comparaţie cu alte ţări din centrul şi estul Europei, precum Croaţia (840 euro), Estonia (820 euro), Lituania (924 euro), Polonia (997 euro), Slovenia (1.253 euro).

Unde sunt cele mai mari salarii minime brute

La polul opus, cele mai mari salarii minime brute sunt înregistrate în ţări vest-europene precum Luxemburg (2570 euro), Ţările de Jos (2.134 euro), Irlanda (2.146 euro), Belgia (2.070 euro) şi Germania (2.054 euro).

În ciuda majorărilor constante, salariul minim net rămâne insuficient pentru a acoperi nevoile unui trai decent în România. Potrivit calculelor actualizate ale coşului minim pentru un trai decent, realizate de Fundaţia Friedrich Ebert în colaborare cu Syndex România, valoarea coşului minim de consum pentru luna septembrie 2024 se ridică la 10.450 lei pe lună pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii, iar pentru o persoană adultă singură, la 3.972 lei pe lună.

La coada clasamentului UE

De la aderarea României la Uniunea Europeană și până în 2022, țara s-a situat, în general, pe locul al doilea în rândul statelor membre cu cel mai mic salariu minim, fiind devansată doar de Bulgaria. Începând cu 2024, se remarcă o ușoară convergență față de țările din Europa Centrală și de Est.

Cu toate acestea, politica privind salariul minim în România are trăsături care dezavantajează angajații. Salariul minim nu este stabilit în funcție de sectorul de activitate, nivelul de calificare sau vechimea în muncă.

Datele recente nu oferă o imagine detaliată asupra sectoarelor în care activează cei mai mulți angajați plătiți la nivelul salariului minim. Totuși, studiile anterioare, utilizate ca bază pentru politica salarială din 2016, arată că aceste sectoare includ industria prelucrătoare, comerțul (atât en-gros, cât și en-detail), reparațiile auto și motociclete, precum și sectorul hotelier și al restaurantelor.

Angajații din aceste domenii au fost printre cei mai afectați de pandemia de COVID-19, fiind adesea primii trimiși în șomaj tehnic.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Un avion a aterizat de urgență la jumătatea traseului pentru că pasagerii n-au mai suportat mirosul celor 100 de porci din cală
Un avion a aterizat de urgență la jumătatea traseului pentru că pasagerii n-au mai suportat...
Zodiile care pot face bani frumoși până la sfârșitul lunii. Se anunță câștiguri frumoase pentru 4 nativi, înainte de Crăciun
Zodiile care pot face bani frumoși până la sfârșitul lunii. Se anunță câștiguri frumoase pentru...
BREAKING NEWS Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura la preşedinţie ca independent
BREAKING NEWS Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura la preşedinţie ca independent
Iluzia optică pe care doar cei cu ochi de vultur o pot rezolva. Poți găsi omul din imagine în mai puțin de 10 secunde?
Iluzia optică pe care doar cei cu ochi de vultur o pot rezolva. Poți găsi...
Cine va primi toți banii lui Mircea Diaconu. Avea o avere frumușică.  Surpriză în testament!
Cine va primi toți banii lui Mircea Diaconu. Avea o avere frumușică. Surpriză în testament!
Cristina Demetrescu știe ce zodii au noroc cu carul în următoarele 7 zile. Vine cea mai bună perioadă pentru acești nativi
Cristina Demetrescu știe ce zodii au noroc cu carul în următoarele 7 zile. Vine cea...
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea...
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o...
Ce să faci cu compoziția de cârnați după ce o condimentezi. E cea mai importantă etapă. Numai așa ies gustoși și fragezi
Ce să faci cu compoziția de cârnați după ce o condimentezi. E cea mai importantă...
Adevărul despre Călin Georgescu! Șeful mercenarilor, Horațiu Potra, rupe tăcerea după 7 ore de percheziții
Adevărul despre Călin Georgescu! Șeful mercenarilor, Horațiu Potra, rupe tăcerea după 7 ore de percheziții
Plata facturilor de la 1 ianuarie 2025. Informații care îi vizează pe toți românii
Plata facturilor de la 1 ianuarie 2025. Informații care îi vizează pe toți românii
WSJ: A început, deja, Al Treilea Război Mondial? Generalul Onno Eichlsheim, şef al armatei olandeze: Unitatea autocraţiilor este mai puternică decât cea a democraţiilor
WSJ: A început, deja, Al Treilea Război Mondial? Generalul Onno Eichlsheim, şef al armatei olandeze:...
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Ce tragedie. Frumoasa doctoriță a murit fulgerător. Toți pacienții o plâng
Ce tragedie. Frumoasa doctoriță a murit fulgerător. Toți pacienții o plâng
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
PSD, prima reacție la anunțul candidaturii lui Nicușor Dan: „Riscurile de fragmentare sunt mai mari. E un joc periculos”
PSD, prima reacție la anunțul candidaturii lui Nicușor Dan: „Riscurile de fragmentare sunt mai mari....
Imagini din casa unde Mircea Diaconu și-a petrecut ultimele săptămâni de viață
Imagini din casa unde Mircea Diaconu și-a petrecut ultimele săptămâni de viață