BUSINESS

Românii cu credite primesc o nouă lovitură de la BNR. Ce le transmite Mugur Isărescu

Românii cu credite primesc o nouă lovitură de la BNR. Ce le transmite Mugur Isărescu
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Mugur Isărescu vine cu vești pentru românii cu credite. Guvernatorul BNR le transmite că instituția nu poate să se ocupe de protejarea lor deoarece aceasta este atribuția ANPC. Totuși, instituția se arată dispusă să preia partea de protecția a consumatorilor de servicii bancare.

BNR nu poate proteja românii cu credite

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu vrea să se facă o distincție clară între supraveghere bancară și protecția consumatorilor. Acesta spune că protejarea românilor cu credite nu este funcția Băncii Centrale. Supravegherea prudențială se ocupă de ceva: de protecția sistemului bancar.

„Să ne ocupăm de protecția consumatorilor. Păi, stați puțin, protecția consumatorilor e chiar conflictuală cu protecția băncilor pentru că acolo pe cine protejăm noi în esență când protejăm băncile? Protejăm micii depunători. Ăia sunt cei mai neprotejați și sunt și mulți”, a afirmat guvernatorul BNR.

Când ai o criză bancară, spune el, în România ai 10 milioane de mici depunători.

„La o criză bancară, trebuie să-i acoperi. Am uitat ce s-a întâmplat în ‘99 – 2000? A trebuit să le asigurăm banii că, altfel, o criză de încredere în sistemul bancar e devastatoare. Aia înseamnă o criză adevărată. Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei” a transmis Mugur Isărescu, citat de Hotnews.

BNR vrea să preia de la ANPC protecția consumatorilor de servicii bancare

Banca Națională a României se arată din nou dispusă să preia să preia protecția consumatorilor de servicii bancare de la ANPC. Mugur Isărescu a spus că instituția pe care o conduce e gata să preia acest atribuții dacă legea va fi schimbată.

“Dacă în România, atât Executivul, dar mai ales Parlamentul, legislativul va lua o decizie, noi ne vom ocupa, suntem pregătiți să ne ocupăm și de protecția consumatorului de servicii financiare, în altă parte decât în Direcția de Supraveghere, dar numai pe o bază legală clară, cu o prevedere clară că trebuie să ne ocupăm de acest lucru, pentru că nu este deloc ceea ce, din păcate, populația încă crede a fi supravegherea prudențială.” a declarat Mugur Isărescu, conform Economedia.

Guvernatorul BNR a explicat că ANPC nu are specialiștii necesari pentru un asemenea domeniu.

“A apărut această agenție de protecția consumatorilor și în cadrul ei o subdiviziune, protecția consumatorilor de servicii financiare. Acolo însă e treabă grea, că una e să protejez consumatorul de alimente și alta să protejez pe cel care ia credite. Altă profesiune, chiar altă profesiune, alți specialiști.” a mai punctat Isărescu.