Românii plătesc cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pe muncă. O analiză KPMG arătă că România are cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pe salariul minim: 40,85%.
În regiune, în centrul și estul Europei, taxele pe salariul minim sunt semnificativ mai mici: 17,88% în Slovacia, 22,40% în Bulgaria, 29,29% în Polonia și 33,5% în Ungaria.
Spre comparație, Irlanda, țara unde venitul minim oferă cea mai bună calitate a vieții, în sensul în care acoperă mare parte din cheltuielile necesare, taxele sunt de doar 24,07%. Pe salariul minim.
Românii plătesc cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici în Europa. Iar la salariile medii suntem pe locul 8. Acum, salariul minim va crește din nou, dar asta nu va însemna bani mai mulți în buzunarele celor care-i produc.
Din cei 400 de lei majorare de la 1 iulie, românii plătiți cu salariul minim rămân doar cu 242 de lei. Creșterea reală este însă și mai mică, în condițiile în care România este, pentru a patra lună la rând, campioană la inflație în Uniunea Europeană.
Creșterea salariului minim brut este un mod al statului de a lua mai mulți bani din economie. Pe de o parte, angajații pe salariul minim vor plăti mai mulți bani ca taxe. Pe de altă parte, micii antreprenori vor plăti și ei taxe mai multe. Și, nu în ultimul rând, PFA-urile, oamenii care muncesc independent sau încasează bani din chirii sau dividende, vor plăti taxe mai mari, pentru că CAS și CASS se plătesc în funcție de valoarea salariului minim.
Deci, statul va lua mai mulți bani din mediul privat. Cine câștigă din majorarea salariului minim brut? Guvernul și cei angajați la stat. Salariile multor angajați la stat se calculează în funcție de salariul minim.
Când crește salariul minim le cresc și lor salariile. Și nu doar atât, cresc și pensiile speciale, care sunt legate de salariile în plată din branșa respectivă.