Compania de salubrizare Romprest anunță, într-o informare remisă vineri, 22 decembrie, că „activitatea Societății, inclusiv la nivelul organelor sale de conducere, se desfășoară în condiții normale”, asta după ce în spațiul public au început să circule o serie de informații false cu privire la o hotărâre judecătorească ce ar crea un „un caz de vacanță totală la nivelul consiliului de administrație”.
„Pentru o corectă si completă informare a colaboratorilor, autorităților și instituțiilor publice cu care societatea derulează relații de afaceri, având în vedere dezinformările apărute în unele medii de informare în masă în ultimele zile, care pot cauza confuzie în rândul opiniei publice, compania Romprest Service S.A. dorește să clarifice faptul că activitatea Societății, inclusiv la nivelul organelor sale de conducere, se desfășoară în condiții normale„, arată firma de salubrizare din Sectorul 1 al Bucureștiului într-un comunicat remis vineri.
Anunțul Romprest vine după ce în ultimele zile în spațiul public au apărut o serie de informații false, fără o sursă credibilă, prin care ar exista o hotărâre judecătorească definitivă care ar crea un caz de vacanță totală la nivelul consiliului de administrație.
Astfel, conducerea companiei precizează că „societatea îndeplinește toate condițiile pentru funcționarea normală, inclusiv în ceea ce privește organele sale de conducere”.
„Informațiile circulate cu rea-credință, cu privire la existența unor hotărâri judecătorești definitive care ar crea un caz de vacanță totală la nivelul consiliului de administrație, sunt false. Societatea îndeplinește toate condițiile pentru funcționarea normală, inclusiv în ceea ce privește organele sale de conducere”, a complett compania.
„Vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă asigurăm că societatea noastră va continua să respecte prevederile legale în activitatea pe care o desfășoară în beneficiul comunităților pe care le deservește, precum și în relațiile cu autoritățile publice și cu partenerii contractuali.
Cu ocazia Sărbătorilor de sfârșit de an, vă urăm Crăciun Fericit și un An Nou bun și prosper!„, au adăugat aceștia.
Romprest Service este o companie de salubritate din România, înființata în anul 1999, fiind unul din liderii de pe piața de „facility management”. Aceasta acționează în patru domenii principale: servicii de salubritate stradală și menajeră, curățenie profesională și întreținere de complexe industriale și civile, construcție, întreținere și reparații drumuri și pază, monitorizare și transport valori.
Postul de televiziune Realitatea Plus a fost amendat zilele trecute cu 50.000 de lei pentru atacurile la acţionarii Romprest. Acestea au înregistrat adevărate derapaje ajungând la acuzaţii de prostituţie şi trafic de droguri şi tutun de contrabandă. Toate au fost afirmaţii fără probe sau fără ca cei vizaţi să fie contactaţi pentru un punct de vedere.
A fost vorba despre mai multe emisiuni care au ajuns în vizorul CNA, în care s-au făcut numeroase acuzaţii despre oameni de la Romprest, printre care Orlando Valache, Bogdan Adimi, Andrei Dracea sau Răzvan Duca Ghenoiu.
Romprest a fost reprezentat la CNA de avocat principal Iancu Toader și de avocat Carina Vermeșan.
Întrunit în ședința publică din data de 19.12.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze postul Realitatea Plus cu amendă de 50.000 de lei pentru emisiuni informative și de dezbateri, din zilele de 26 și 27.10.2023, în cadrul cărora au fost prezentate informații cu privire la dosarul Romprest.
Prin modul de abordare a subiectului, radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 („Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”) și nici de cele ale art. 40 alin. (2) și (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual („În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile.)
În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”.
Printre titlurile afișate : ”Capo Di Tutti Capi” Adimi, audiat la secția de poliție” ; „Milionarul care se lăuda cu legăturile cu Kovesi și Coldea, la poliție” ; „Anchetă în mafia gunoaielor, prejudiciu de 200 de mil. de euro” ; „Dosarele DIICOT și DNA dau foc mafiei gunoaielor condusă de Adimi”, „Percheziții la mafia gunoaielor. Drăcea, Valache, Adimi, în vizor” ; „Surse : mafia gunoaielor, cercetată și în trafic de droguri și prostituție”.
În aceeași ședință, Consiliul a decis să sancționeze cu câte o somație publică societățile MEDIA SUD EUROPA S.A. din București (cu termen de intrare în legalitate de 30 zile de la data primirii deciziei) și RADIO S.R.L. din Brașov, pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.
Mircea Toma, membru CNA: ”Nu mai știu cine sunt mafioții”
„Prima reacţie văzând aceste produse editoriale a fost de spaimă. Te ia cu frig. Dacă lucrururile acestea se întâmplă în relitate mă simt direct în pericol. e un stat care nu există şi mafia este la control, împânzeşte viaţa noastră. După aceea m-am gândit că e foarte important ca ziarişti dacă reuşesc să afle asemenea structuri de crimă organizată, e evident de datoria lor să le expună. Faptele ziariştilor şi curajul lor de a investiga şi a expune corupţia este cheia esenţială a profesiei.
Dar dacă apar produse editoriale care nu au acoperire în realitate şi sunt vândute ca dezvăluiri, ele compromit pe orizontală tot ce fac colegii lor în presă. Se pare că este un act de descalificare a profesiei de jurnalist dacă lucrurile pe care le-am văzut şi le-am auzit nu sunt reale.
Felul în care au fost paginate nu reuşeşte să producă decât spaimă. (…) Dacă nu aflu în spate niciun argument, atunci brusc mă îndoiesc şi nu mai ştiu cine sunt mafioţii. Dacă mă înrebi cine sunt, poate chiar ziariştii care se pretind ziarişti… Nu mai fac diferenţa între aşa-zisul ziarist şi aşa-zisul mafiot. Din punctul meu de vedere, ce se întâmplă aici este un act care, pe lângă faptul că încalcă un articol foarte clar şi explicit, este un atac la calitatea meseriei, calitatea jurnalistului de investigaţie. Discreditează profesia prin acest produs spectaculos, plin de cuvinte foarte tare, fără niciun fel de substanţă.”
Valentin Jucan, membru CNA:
„Cred că este foarte important să adăugăm la ce s-a spus acum este intenţia. Demonstrarea intenţiei este esenţială în susţinerea articolelor de lege care vor fi propuse ca fiind încălcate. În toate documentele pe care le-am primit şi dintre toate datele pe care le avem se vede cu certitudine o înlănţuire foarte clară între interesele proprietarului Realitatea TV şi momentele de dezvăluiri raportate şi conexate la anumite momente care se petrec în instanţele în care cele două părţi îşi dispută dreptatea.
Doar în momentele în care în instanţă sau doar la audienri în fazele preliminarii sunt chemaţi reprezenetanţii Romprest atunci postul intră în regim de breaking news şi difuzează în cascadă aceste imagini ca cele pe care le-am văzut.
În opinia mea acest comportament indică o intenţie. Altfel orice grup onest de jurnalişti ar urmări evoluţia unui caz de investigaţie, ar alege după cum crede de cuviinţă să-l prezinte la finalizarea demersului jurnalistic. Ceea ce nu se întâmplă în cazul Realitatea.