WORLD

Ruptură oficială între SUA și UE! Tusk: Europa are nevoie de un plan propriu pentru securitate și Ucraina

Ruptură oficială între SUA și UE Tusk Europa are nevoie de un plan propriu pentru securitate și Ucraina
SUA și UE sursa foto: cotidianul.ro

Europa trebuie să îşi elaboreze urgent un plan propriu pentru Ucraina şi pentru securitatea sa, altfel viitorul său va fi decis de alte puteri globale, a avertizat sâmbătă premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.

Ruptură oficială între SUA și UE! Tusk: Europa are nevoie de un plan propriu pentru securitate și Ucraina

”Europa are nevoie urgent de un plan de acţiune propriu cu privire la Ucraina şi securitatea noastră, altfel alte puteri globale vor decide despre viitorul nostru. Şi nu neapărat în conformitate cu interesele noastre,” a scris Tusk pe platforma de socializare X.

El a adăugat că ”Acest plan trebuie pregătit acum. Nu este timp de pierdut.”

În cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, liderii europeni au subliniat necesitatea unui plan de acţiune propriu al Europei pentru a aborda situaţia din Ucraina şi pentru a-şi asigura securitatea, transmite Reuters.

Zelenski a cerut înființarea unei armate europene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă înfiinţarea unei armate europene pentru a întări apărarea continentului, avertizând că Rusia „nu se pregăteşte pentru dialog” şi nu are intenţia de a avansa negocieri de pace credibile.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a susţinut ideea unei apărări europene consolidate, dar a accentuat importanţa menţinerii cooperării transatlantice cu Statele Unite. El a subliniat că pacea durabilă în Europa poate fi obţinută doar prin asigurarea suveranităţii Ucrainei şi a criticat propunerile care ar implica concesii semnificative către Rusia. Scholz a declarat: „Pacea va fi posibilă doar dacă suveranitatea Ucrainei este asigurată”.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că o Ucraină eşuată ar slăbi atât Europa, cât şi Statele Unite, şi a făcut apel la o pace durabilă care să prevină repetarea ororilor din ultimii trei ani. Ea a subliniat că depinde de preşedintele rus, Vladimir Putin, să demonstreze că a renunţat la ambiţia de a distruge Ucraina.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat ţările europene să-şi sporească cheltuielile pentru apărare şi să fie pregătite pentru eventuale conflicte viitoare, subliniind că Ucraina nu va fi ultimul obiectiv al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

„A sosit timpul pentru crearea unei armate europene” pentru că vremurile în care SUA susțineau Europa „au apus”, spune Zelenski

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut, sâmbătă, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, un apel ca Europa să își creeze propriile forțe armate și a îndemnat liderii europeni să își decidă propriul viitor, potrivit BBC.

„A sosit timpul pentru crearea unei armate europene”, a afirmat președintele ucrainean. „Armata noastră singură nu este suficientă, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră”, a mai spus Zelenski, atrăgând atenția că vremurile în care SUA susțineau Europa „au apus”.

De asemenea, Zelenski a adresat avertismente liderilor europeni, întrebându-i retoric dacă armatele lor ar fi pregătite în cazul în care Moscova ar lansa un atac deschis sau un atac „sub steag fals”.

„Dacă acest război (Ucraina-Rusia) se termină într-un mod greșit, el (n.r. Vladimir Putin) va avea un surplus de soldați testați pe câmpul de luptă, care nu știu nimic altceva decât să ucidă și să jefuiască”, a spus el, citând rapoarte ale serviciilor de informații care spun că Rusia își va trimite trupele în Belarus în această vară.

Totodată, președintele ucrainean le-a spus liderilor aflați la Munchen că nu va scoate din discuție aderarea Ucrainei la NATO și a insistat asupra faptului că o decizie privind încheierea războiului din țara sa nu trebuie luată fără Kiev și Europa.

Ucraina a transmis în repetate rânduri că dorește să colaboreze cu Statele Unite și Europa pentru a elabora o strategie comună înainte de orice întâlnire Trump-Putin.

Declarațiile lui Zelenski vin în contexul în care Donald Trump a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, despre „începerea imediată a negocierilor” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cei doi lideri urmează să aibă o primă întâlnire în Arabia Saudită.

Tensiuni între Trump și statele europene

Încă din timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a făcut declarații care au umbrit perspectivele unor legături strânse între SUA și UE.

„Am fost jefuiți de națiunile europene atât în ceea ce privește comerțul, cât și NATO” și „Dacă nu plătiți, nu vă vom proteja”, a spus el înainte să ajungă la Casa Albă.

Potrivit președintelui american, investițiile insuficiente ale partenerilor europeni din NATO în armatele lor reprezintă un ghimpe în coasta SUA. De asemenea, el a criticat în mod special Germania pe această temă.

Deși puterile europene, printre care Marea Britanie, Franța și Germania, au cerut să ia parte la orice negocieri viitoare privind soarta Ucrainei, subliniind că numai un acord echitabil cu garanții de securitate ar putea asigura o pace durabilă, Trump a ignorat solicitările.

La o zi după conversația telefonică dintre Trump și Putin, marile puteri europene au transmis: „Nicio negociere despre Ucraina fără Ucraina”.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele