Livrările de grâu rusesc către Siria au fost suspendate din cauza incertitudinii cu privire la noul guvern și a întârzierilor de plată, au declarat vineri surse ruse și siriene, în timp ce două nave care transportau grâu rusesc pentru Siria nu au ajuns la destinație, arată Reuters.
În schimb, Ucraina, un producător și exportator global de cereale și semințe oleaginoase, este pregătită să furnizeze alimente Siriei după căderea lui Bashar al-Assad, a declarat vineri ministrul ucrainean al agriculturii Vitaliy Koval pentru Reuters.
„Acolo unde este dificil, trebuie să fim acolo cu alimentele noastre. Suntem deschiși să ne furnizăm alimentele și dacă Siria are nevoie de alimente – atunci suntem acolo”, a declarat Koval pentru Reuters.
Exporturile Ucrainei au fost afectate de invazia Rusiei din februarie 2022, care a redus drastic transporturile prin Marea Neagră. De atunci, Ucraina a întrerupt o blocadă maritimă de facto și a relansat exporturile din porturile sale sudice din Odesa.
Kievul exportă în mod tradițional grâu și porumb către țările din Orientul Mijlociu, dar nu și către Siria.
Ministrul de externe Andriy Sybiha a declarat că Kievul este pregătit „să deschidă calea pentru restabilirea relațiilor în viitor și să reafirme sprijinul nostru pentru poporul sirian”.
Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, a fost un susținător ferm al lui Bashar al-Assad și a furnizat grâu Siriei prin aranjamente financiare și logistice complexe, eludând sancțiunile occidentale impuse atât Siriei, cât și Rusiei.
O sursă rusă apropiată guvernului a declarat pentru Reuters că livrările către Siria au fost suspendate deoarece exportatorii sunt îngrijorați de incertitudinea cu privire la cine va gestiona importurile de grâu din partea siriană după schimbarea puterii la Damasc, arată Reuters.
„Cred că nimeni nu ar îndrăzni să furnizeze grâu Siriei în circumstanțele actuale”, a declarat pentru Reuters sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității situației.
Datele de transport maritim arată că o navă, Mikhail Nenashev, este ancorată în largul coastei siriene, în timp ce o alta, Alpha Hermes, se îndreaptă spre portul egiptean Alexandria după ce a rămas în largul coastei siriene timp de mai multe zile.
Instituția generală siriană pentru prelucrarea și comerțul cu cereale (Hoboob) obișnuia să organizeze licitații pentru achiziționarea de grâu, dar s-a bazat din ce în ce mai mult pe o rețea de intermediari internaționali pentru a menține livrările rusești în ciuda sancțiunilor.
Economia britanică s-a contractat în mod neașteptat în octombrie.
Grupul islamist al liderului rebel Ahmad al-Sharaa, care l-a înlăturat pe al-Assad într-o campanie rapidă la Damasc săptămâna trecută, își afirmă autoritatea asupra statului sirian prin desfășurarea de poliție și instalarea de oficiali interimari.
Cu toate acestea, aceștia nu au stabilit încă o nouă administrație în Hoboob sau să creeze o altă agenție de import de mărfuri, potrivit unor surse siriene, care au vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului.
O sursă siriană a declarat pentru Reuters că navele au fost întârziate din cauza incertitudinii privind plățile și că Rusia și guvernul interimar au comunicat în legătură cu această problemă. O sursă din industria rusă a declarat că exportatorii ruși sunt în contact cu partea siriană.
Ministrul adjunct rus de externe, Mihail Bogdanov, a declarat vineri că Rusia a luat legătura direct cu comitetul politic al grupului rebel islamist sirian Hayat Tahrir al-Sham, care vizează menținerea bazelor sale militare în Siria. El nu a făcut niciun comentariu cu privire la comerțul cu grâu.
Având în vedere că nu a existat nicio plată din partea părții siriene pentru grâul livrat, o sursă din industria rusă a declarat că încărcătura de aproximativ 60 000 de tone metrice încărcată pe cele două nave ar putea fi vândută unui alt cumpărător.
Cele două nave pot transporta împreună 33 000 de tone de grâu. Cu toate acestea, o parte din comerțul cu cereale al Rusiei cu Siria se desfășoară folosind nave siriene sancționate care nu sunt vizibile pe sistemele de urmărire.
Eduard Zernin, șeful Uniunii producătorilor și exportatorilor de cereale din Rusia, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că exportatorii ruși de cereale nu intenționează să oprească unilateral furnizarea de grâu către Siria.
Zernin a estimat importurile Siriei la aproximativ 2 milioane de tone de grâu pe an și a afirmat că Siria nu este un consumator major. Cu toate acestea, o întrerupere a aprovizionării cu grâu rusesc ar putea provoca foamete în această țară cu peste 23 de milioane de locuitori.
Dmitri Rylko de la firma de consultanță IKAR a estimat exporturile de grâu către Siria la 300 000 de tone până acum în acest sezon, țara ocupând locul 24 în rândul cumpărătorilor de grâu rusesc. Importurile siriene variază de la an la an, în funcție de recolta proprie.
Siria ar putea produce până la 4 milioane de tone de grâu într-un an bun, ceea ce ar fi suficient pentru nevoile interne și ar permite unele exporturi.
Cu toate acestea, războiul și secetele succesive au erodat recolta, forțând țara să se bazeze pe importurile din regiunea Mării Negre pentru a susține un program de subvenționare a pâinii, esențial pentru populația sa.