NEWS

Rusia amenință Republica Moldova! Lavrov: ”Guvernul de la Chișinău îndreaptă Moldova pe calea Ucrainei”

Rusia amenință Republica Moldova Lavrov Guvernul de la Chișinău îndreaptă Moldova pe calea Ucrainei
sursa foto: Arhiva

Rusia amenință Republica Moldova! Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la Forumul Diplomatic din Antalya că „guvernul de la Chișinău îndreaptă Moldova pe calea Ucrainei,” relatează agenția rusă de presă TASS.

Rusia forțează expansiunea

„Reluarea formatului de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreană ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținând în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument,” a spus Lavrov.

El a spus că regimul de la Chișinău vrea să anexeze României, Republica Moldova.

„Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere,” a menționat el.

„Conducerea Transnistriei a vorbit despre asta de multă vreme: formatul 5+2 a făcut posibilă luarea în considerare a intereselor pridnestrovienilor, în contextul păstrării integrității teritoriale a Moldovei. Tocmai pentru reluarea acestui format solicită Transnistria, iar conducerea românească de la Chișinău încearcă să distrugă acest format odată pentru totdeauna,” a explicat Lavrov. Ministru rus s-a plâns că guvernul Maiei Sandu încalcă toate drepturile minorității ruse.

Rusia amenință Republica Moldova

Afirmațiile lui Lavrov vin în contextul cererii formulate de Congresul Deputaților din Transnistria, un for informal, de ajutor din partea Rusiei, după ce guvernul de la Chișinău a impus taxe vamale prin noul Cod Vamal. Formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Scopul negocierilor în formatul 5+2 este de a elabora parametrii unei soluționări cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria în componența Moldovei. Formatul caută o formul de autoguvernare pentru ținutul transnistrean, care n-a făcut parte niciodată din Republica Moldova.

La rândul său, Mihail Zvinciuk, șeful think-tankului rusesc Rybar Force, o organizație pro-război, nu s-a ferit să spună că Transnistria poate fi apărată de Rusia doar cu „armamentul strategic”, adică arsenalul nuclear.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele