WORLD

Mircea Geoană se ia la trântă cu Rusia privind Transnistria: „Este o formă de presiune suplimentară”. Reacție acidă de la Moscova după anunțul liderului NATO

Mircea Geoană se ia la trântă cu Rusia privind Transnistria Este o formă de presiune suplimentară. Reacție acidă de la Moscova după anunțul liderului NATO
sursa foto: colaj foto

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit recent despre presupusa aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă, explicând că acest lucru este doar „o formă de presiune suplimentară în logica campaniei prezidenţiale din Republica Moldova în care preşedinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat”.

Ulterior, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat NATO că transformă Republica Moldova într-o „a doua Ucraină” calificând drept „reacţie nervoasă” declaraţii făcute de liderul român de la vârful Alianței Nord-Atlantice.

Mircea Geoană se ia la trântă cu Rusia privind Transnistria: „Este o formă de presiune suplimentară”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că presupusa aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă, despre care au apărut informaţii zilele acestea, reprezintă o formă de presiune psihologică şi politică legată de alegerile prezidenţiale care vor avea loc anul acesta în Republica Moldova. Geoană explică faptul că, din punct de vedere strategic, pentru a putea să ia controlul, în teorie, asupra Transnistriei, ruşii ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei.

”Adevărata preocupare pentru noi nu este pe termen scurt. Ucraina va rezista, Ucraina va rămâne un stat independent, Ucraina va rămâne un stat suveran. Ucraina, şi sperăm şi Republica Moldova şi alţii din regiunea noastră vor veni către noi, către Europa şi către NATO.

Dar unde există într-adevăr o preocupare reală este că Rusia va rămâne foarte agresivă nu doar militar, dar în tot ce înseamnă spectrul de război hibrid, dezinformare, implicarea în alegerile noastre, a Maiei Sandu, în România, în Europa, în America, în Marea Britanie”, a afirmat Mircea Geoană, într-un interviu la Antena 3, marţi seară, potrivit news.ro.

Cozile de topor ale Rusiei

Oficialul NATO a explicat că printre tehnicile utilizate de Rusia este şi ”folosirea cozilor de topor”.

În ceea ce priveşte informaţiile conform cărora auto-proclamata şi nerecunoscuta conducere a regiunii Transnistria ar vrea să alipească acest teritoriu de Federaţia Rusă, Geoană este de părere că această mişcare are legătură cu alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, unde Rusia vrea ca Maia Sandu, politician cunoscut drept pro-european, să nu fie realeasă.

”Acest tip de mişcare, dacă se va întâmpla, să vedem, unu: este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic, drept internaţional, nu e nicio diferenţă. Tot Rusia controlează, tot trupe ruseşti sunt pe acolo, strategic nu se schimbă nimic. Este, în schimb, o formă de presiune suplimentară în logica campaniei prezidenţiale din Republica Moldova în care preşedinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat şi ruşii fac tot ce depinde de dânşii.

Aceasta este un fel de presiune psihologică şi politică, nu are niciun fel de consecinţă militară sau strategică. Pentru a putea să ia controlul, în teorie, asupra Transnistriei, ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei. Păi ei nu pot să rezolve problema cu Ucraina în Donbas, dar undeva în spatele frontului!”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

Reacție acidă de la Moscova după anunțul liderului NATO Mircea Geoană

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat miercuri NATO că transformă Republica Moldova într-o „a doua Ucraină” calificând drept „reacţie nervoasă” declaraţii făcute de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, în legătură cu Transnistria.

În briefingul său de presă susţinut miercuri, Zaharova a venit cu un amplu comentariu referitor la Chişinău, în care, folosind cuvinte dure sau ironice, a reluat vechi acuze, demonizând conducerea prooccidentală şi în special pe preşedinta Maia Sandu. Deranjată de demersul Republicii Moldova de a denunţa o serie de tratate semnate în cadrul CSI, diplomaţia de la Moscova a revenit cu un narativ – Moldova este datoare Moscovei pentru dezvoltarea economică pe care a cunoscut-o în timpul URSS.

Zaharova a primit în briefingul de presă o întrebare referitoare la declaraţiile NATO de avertizare cu privire la consecinţele unei eventuale alipiri a Transnistriei la Federaţia Rusă.

„Dacă vă referiţi la declaraţia secretarului general adjunct al NATO, dl. Geoană, din 26 februarie anul curent, potrivit căreia dacă Rusia va decide să anexeze Transnistria, Alianţa va condamna astfel de acţiuni şi va continua să sprijine Republica Moldova, atunci, din câte am înţeles, aceasta este o reacţie nervoasă la cel de-al VII-lea Congres al aleşilor poporului de toate nivelurile care are loc astăzi (miercuri, 28 februarie – n,.r.) la Tiraspol. De câteva zile, la Chişinău se speculează şi se ghiceşte ce decizii ar putea lua acest for. Se pare că această panică a cuprins şi NATO”, a comentat Maria Zaharova referindu-se la Congresul care, la ora la care vorbea se desfăşura în Transnistria.

„În ceea ce priveşte „sprijinul” – de fapt militarizarea – Alianţei Nord-Atlantice faţă de Republica Moldova, în ciuda statutului său de neutralitate, nu este nimic nou aici. Blocul încearcă cu încăpăţânare să modeleze republica într-o „a doua Ucraină”, contrar dispoziţiei majorităţii populaţiei moldoveneşti şi, se pare, nu se gândeşte deloc la posibilele consecinţe pentru ţară şi pentru întreaga regiune”, a avertizat Zaharova.

Acuzațiile Rusiei la adresa Republicii Moldova

Răspunzând unei alte întrebări, Zaharova a spus că „s-a observat că retorica antirusească a Chişinăului oficial capătă o formă din ce în ce mai perversă, grotescă. Este pur şi simplu indecentă”. Întrebarea se referea la faptul că şeful Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova a declarat că Vladimir Putin ar fi arestat dacă ar veni în Republica Moldova, întrucât este vizat de un mandat emis de Curtea Penală Internaţională.

De altfel, în briefingul de presă de miercuri, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a venit cu două comentarii ample referitoare la Moldova – unul despre „situaţia din Moldova” în general şi celălalt „Cu privire la denunţarea de către Republica Moldova a tratatelor internaţionale semnate în cadrul CSI”.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) este o organizaţie formată în jurul Rusiei, după destrămarea URSS, cu fostele republici sovietice, dar unele dintre ele au ieşit între timp din ea. Moldova se află şi ea într-un astfel de proces.

„Continuăm să urmărim evoluţia situaţiei din Moldova, a cărei conducere este literalmente prinsă în politici rusofobe distructive şi standarde duble”, şi-a început Zaharova comentariul despre Moldova.

În primul rând, Moscova este deranjată de „atitudinea Chişinăului oficial faţă de operaţiunea militară specială”, adică faţă de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. „S-au inventat o mulţime de lucruri. La Chişinău a început o adevărată isterie”, a acuzat purtătoarea de cuvânt.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele