WORLD

Rusia prezintă cererile pentru discuțiile cu SUA privind Ucraina, transmit surse Reuters

Rusia prezintă cererile pentru discuțiile cu SUA privind Ucraina transmit surse Reuters
Sursă foto: colaj Mediaflux

Rusia a prezentat Statelor Unite o listă de cereri pentru un acord care să pună capăt războiului împotriva Ucrainei și să restabilească relațiile cu Washingtonul, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, transmite Reuters.

Rusia prezintă cererile pentru discuțiile cu SUA privind Ucraina, transmit surse Reuters

Nu este clar ce anume a inclus Moscova pe lista sa sau dacă este dispusă să se angajeze în discuții de pace cu Kievul înainte de acceptarea acestora. Oficialii ruși și americani au discutat termenii în timpul conversațiilor în persoană și virtuale din ultimele trei săptămâni, au declarat persoanele respective. Aceștia au descris termenii Kremlinului ca fiind largi și similari cu cererile pe care le-a prezentat anterior Ucrainei, Statelor Unite și NATO.

Aceste condiții anterioare includeau neaderarea Kievului la NATO, un acord de a nu desfășura trupe străine în Ucraina și recunoașterea internațională a afirmației președintelui Vladimir Putin conform căreia Crimeea și patru provincii aparțin Rusiei, arată Reuters.

De asemenea, în ultimii ani, Rusia a cerut Statelor Unite și NATO să abordeze ceea ce a numit „cauzele profunde” ale războiului, inclusiv extinderea NATO spre est.

Președintele american Donald Trump așteaptă vești de la Putin dacă va fi de acord cu un armistițiu de 30 de zile pe care președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat marți că l-ar accepta ca un prim pas către discuții de pace. Angajamentul lui Putin față de un potențial acord de încetare a focului este încă incert, detaliile urmând să fie finalizate.

Putin ar folosi un armistițiu pentru a intensifica diviziunea între SUA, Ucraina și Europa

Unii oficiali americani, parlamentari și experți se tem că Putin, un fost ofițer KGB, ar folosi un armistițiu pentru a intensifica ceea ce ei consideră a fi un efort de a diviza SUA, Ucraina și Europa și de a submina orice discuții.

Ambasada Rusiei la Washington și Casa Albă nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

La Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat întâlnirea de săptămâna aceasta din Arabia Saudită dintre oficialii americani și ucraineni ca fiind constructivă și a declarat că o posibilă încetare a focului de 30 de zile cu Rusia ar putea fi utilizată pentru a elabora un acord de pace mai amplu.

Moscova a formulat multe dintre aceste solicitări în ultimele două decenii, unele dintre ele ajungând în negocierile oficiale cu SUA și Europa.

Efortul administrației Biden a eșuat

Cel mai recent, Moscova le-a discutat cu administrația Biden într-o serie de reuniuni la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, în timp ce zeci de mii de soldați ruși stăteau la granița Ucrainei, așteptând ordinul de a invada. Acestea includeau cereri care ar fi constrâns operațiunile militare ale SUA și NATO din Europa de Est până în Asia Centrală.

Deși a respins unele dintre condiții, administrația Biden a încercat să prevină invazia prin angajarea cu Rusia în privința câtorva dintre acestea, conform documentelor guvernamentale americane analizate de Reuters și de mai mulți foști oficiali americani.

Efortul a eșuat, iar Rusia a atacat pe 24 februarie 2022. Oficialii americani și ruși au declarat în ultimele săptămâni că un proiect de acord discutat de Washington, Kiev și Moscova la Istanbul în 2022 ar putea fi un punct de plecare pentru negocierile de pace. Acordul nu a fost încheiat niciodată.

În cadrul acestor discuții, Rusia a cerut Ucrainei să renunțe la ambițiile sale NATO și să accepte un statut permanent de țară fără arme nucleare. De asemenea, a cerut un drept de veto asupra acțiunilor țărilor care doreau să ajute Ucraina în caz de război.

Administrația Trump, noi negocieri cu Moscova

Administrația Trump nu a explicat cum abordează negocierile cu Moscova. Cele două părți sunt angajate în două discuții separate: una privind restabilirea relațiilor dintre SUA și Rusia și cealaltă privind un acord de pace în Ucraina.

Administrația pare să fie divizată cu privire la modul de a proceda.

Reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, care ajută la conducerea discuției cu Moscova, a descris luna trecută la CNN discuțiile de la Istanbul drept „negocieri convingătoare și substanțiale” și a declarat că acestea ar putea fi „un punct de orientare pentru încheierea unui acord de pace”.

Dar trimisul principal al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, generalul în retragere Keith Kellogg, a declarat săptămâna trecută în fața unui auditoriu al Council on Foreign Relations că nu vede acordul de la Istanbul ca un punct de plecare.

„Cred că trebuie să dezvoltăm ceva complet nou”, a spus el.

Cererile mai vechi ale Rusiei

Experții spun că cererile Rusiei nu sunt menite doar să modeleze un eventual acord cu Ucraina, ci și să constituie baza unor acorduri cu susținătorii săi occidentali.

Rusia a făcut cereri similare Statelor Unite în ultimele două decenii – cereri care ar limita capacitatea Occidentului de a construi o prezență militară mai puternică în Europa și i-ar putea permite lui Putin să își extindă influența pe continent.

„Nu există niciun semn că rușii sunt dispuși să facă vreo concesie”, a declarat Angela Stent, senior fellow la Brookings Institution, care a fost analistul principal al serviciilor de informații americane pentru Rusia și Eurasia. „Cerințele nu s-au schimbat deloc. Cred că nu sunt cu adevărat interesați de pace sau de o încetare a focului semnificativă.”

În efortul lor de a preveni ceea ce oficialii serviciilor de informații americane au considerat a fi o invazie rusă iminentă, înalți oficiali ai administrației Biden au discutat cu omologii ruși despre trei dintre cererile Kremlinului, potrivit documentelor guvernamentale americane analizate de Reuters.

Acestea au fost interzicerea exercițiilor militare ale SUA și ale altor forțe NATO pe teritoriile noilor membri ai alianței și interzicerea desfășurării de rachete americane cu rază intermediară de acțiune în Europa sau în altă parte în raza de acțiune a teritoriului rus, potrivit documentelor.

Rușii au încercat, de asemenea, să interzică exercițiile militare ale SUA sau NATO din Europa de Est până în Caucaz și Asia Centrală, arată documentele.

„Acestea sunt aceleași cereri rusești care au fost făcute încă din 1945”, a declarat Kori Schake, un fost oficial al Pentagonului care conduce studii de politică externă și de apărare la American Enterprise Institute. „Având în vedere comportamentul administrației Trump din ultimele săptămâni, europenii nu sunt doar speriați că îi abandonăm, ci se tem că ne-am alăturat inamicului”.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele