NEWS

S-a schimbat legea privind aceste pensii! Poti să primești toți banii direct în cont. E cea mai bună veste

S-a schimbat legea privind aceste pensii Poti să primești toți banii direct în cont. E cea mai bună veste
sursa: playtech.ro

S-a schimbat legea privind aceste pensii, iar românii aflați în această situație pot primi direct în cont toți banii E cea mai bună veste la nivel național la început de an.

S-a schimbat legea privind aceste pensii! Poti primi toți banii direct în cont

Legea pensiilor private a fost modificată la finalul anului trecut, astfel încât moștenitorii pot opta dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilon II.

„Potrivit OUG 174/2022, care a intrat în vigoare la 15 decembrie 2022, „moştenitorii pot opta dacă primesc direct banii din P2 ai persoanei decedate sau în contul lor din P2”, în timp ce anterior legea prevedea următoarele, potrivit informațiilor furnmizate de APAPR pentru „Adevărul” stipula că „Dacă moştenitorii erau participanţi P2, primeau sumele în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Doar dacă nu erau participanţi P2 intrau în posesia banilor”.

Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora, a mai informat APAPR, precizând că sumele sunt disponibile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din sistemul public. (Pilonul I).

Câștiguti mai mari de la Pilonul II decât actualizarea pensiei publice cu rata inflației

Câștigul financiar obținut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem, potrivit calculelor APAPR.

De asemenea, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare din ultimii 15 ani.

Totuşi, datele compară acumularea în Pilonul II cu valorificarea acelorași sume în alte moduri: dacă ar fi fost depuse în depozite bancare în lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflației, respectiv dacă ar fi fost folosite pentru a acumula euro.

În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro.