Vești bune la nivel național, după ce de marți, 19 septembrie s-au majorat indemnizațiile CCC (concediu de creștere a copilului ), adică cele acordate pentru gemeni sau nașterile suprapuse. Mai mult, a fost modificată și metoda de calcul a acestora.
Astfel, indemnizația acordată pentru nașterile de gemeni, de tripleți sau multipleți, începând cu cel de-al doilea copil, precum și cea care se acordă pentru nașterile care se suprapun în timpul unui concediu de creștere a copilului (CCC) este în prezent de 50% din indemnizația aferentă veniturilor primite de părintele îndreptățit să intre în CCC.
Practic, modificarea se regăsește în OUG 164/2022, care a intrat în vigoare ca urmare a modificării normelor de aplicare ale OUG 111/2010, printr-o hotărâre ce a fost publicată azi în Monitorul Oficial – HG nr. 865/2023, transmite avocatnet.ro.
Până acum, părintele în CCC (concediu de creștere a copilului) primea pentru fiecare copil născut din cadrul aceleași sarcini 1.314 lei (indemnizația minimă) pe lângă indemnizația aferentă veniturilor ultimelor 12 luni din perioada de 24 de luni dinaintea nașterii. La fel se proceda și în situația în care cât timp se află într-un CCC are loc o nouă naștere.
În schimb, de acum înainte, suma totală pe care părinții aflați în concediul de creștere o vor primi va fi egală cu indemnizația aferentă veniturilor plus încă jumătate din această sumă.
De exemplu, arată sursa citată, în cazul mamei unor tripleți, care are valoarea indemnizației de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa în total 6.000 lei (3.000 lei indemnizația pentru primul copil + 1.500 lei pentru al doilea + 1.500 lei pentru al treilea) sau în cazul în care pe perioada aferentă CCC-ului cu o indemnizație egală cu 8.500 lei (maximul prevăzut), mama naște un al doilea copil, va primi 12.750 lei (8.500 lei pentru primul copil + 4.250 lei pentru cel de-al doilea).
În decembrie 2022, reglementarea privind concediul de creștere a copilului (CCC) primea un set de modificări importante.
Printre altele, apărea în discuție o notificare de intrare în concediu, dublarea perioadei de concediu pentru celălalt părinte, dar și două aspecte esențiale în privința celor care se întorc la muncă din perioadele de îngrijire a copilului.
Acum că au fost oficializate și normele de punere în aplicare pentru modificările publicate anul trecut în materia CCC, prevederile ordonanței au intrat în sfârșit în vigoare.