NEWS

Schimbare majoră pentru milioane de elevi anunțată cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar. Ligia Deca a decis | VIDEO

Schimbare majoră pentru milioane de elevi anunțată cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar. Ligia Deca a decis | VIDEO
Sursă foto: Pixabay

Ministrul Educației a anunțat o schimbare majoră pentru milioane de elevi. Orele nu se vor mai putea desfășura în trei schimburi începând cu anul școlar 2025-2026, iar primăriile sunt obligate să găsească soluții. În același timp, Ligia Deca a anunțat ce facilități de transport primesc elevii și studenții începând cu acest an.

Școlile și primăriile trebuie să facă o schimbare majoră pentru milioane de elevi

Ligia Deca a făcut apel la toate primăriile și inspectoratele școlare să găsească o soluție ca începând cu anul școlar 2025-2026 să nu se mai desfășoare cursuri în trei schimburi. De asemenea, familiile elevilor trebuie să accepte soluţii care presupun consorţii sau relocarea procesului educaţional, pentru că acolo există o anumită rezistenţă.

”Legea vorbeşte într-adevăr despre interzicerea procesului educativ în trei schimburi, numai că, dacă verificăm exact momentul de la care această prevedere intră în vigoare, vedem că ea se aplică începând cu anul 2025-2026”, a spus ministrul Educaţiei.

 

Deca a subliniat că se fac deja eforturi în acest sens.

”Pentru unităţile de învăţământ care învaţă în trei schimburi, vom face toate eforturile pentru ca la momentul în care prevederea legală, cu interzicerea învăţământului în trei schimburi, să nu mai avem nicio astfel de şcoală. Am început mai devreme, am făcut întâlniri cu inspectorii pentru a identifica aceste şcoli şi a încerca să găsim soluţii alternative” a mai precizat Ligia Deca, conform News.ro.

În acest context, ministrul Educației a arătat că datele arată că erau un pic peste 25.000 de elevi, în unităţi care învaţă în trei schimburi. Ea a explicat că sunt şi cazuri în care unitatea şcolară este unica în unitatea administrativ teritorială şi acolo este nevoie de investiţii în infrastructura şcolară.

”Am lansat un apel pentru construire de şcoli verzi, şcoli sustenabile, prin PNRR şi îndemn autorităţile publice locale să aplice pentru aceste fonduri disponibile, mai ales că vin din sursă europeană”, a spus ministrul Educaţiei.

Noi facilități de transport pentru elevi și studenți

Din acest an, elevii și studenții beneficiază de reduceri sau gratuități la transport. Astfel, ministrul Educaţiei a anunțat că studenţii vor avea reducere de 90% pe transportul feroviar. Se majorează şi vârsta până la care se acordă facilitatea, până la 30 de ani

”Astăzi în cadrul şedinţei de Guvern au fost aprobate trei hotărâri de guvern importante pentru debutul anului şcolar şi în perspectivă pentru începutul anului universitar. O primă hotărâre de guvern vizează transportul elevilor şi reducerile acordate. Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat beneficiază de gratuitate la serviciile de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar”, a anunţat Ligia Deca.

Ea a menţionat că pentru transportul feroviar, operatorii de transport vor emite elevilor titluri de călători pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar. În ceea ce priveşte transportul cu metroul, gratuitatea se acordă în baza unui abonament lunar tot pe parcursul anului şcolar iar decontarea de face din bugetul Ministerului Transporturilor.

A doua Hotărâre de Guvern vizează transportul studenţilor.

”În primul rând creşte procentul de acoperire al abonamentelor, reducere de 90% faţă de 50% cât era anterior, pentru toate categoriile de trenuri, la clasa a II-a, pentru studenţii români înmatriculaţi la forma învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior şi Academia Română”, a arătat ministrul.

Ligia Deca a arătat că se majorează şi vârsta până la care se acordă aceste facilităţi, până la 30 de ani iar pentru studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, sau cei proveniţi din centrele de plasament beneficiază de gratuitate la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului calendaristic.