NEWS

Schimbări importante privind cei 700 de lei gratis de la stat. Cinci milioane de români ar beneficia de bani. Anunțul ministrului Marcel Boloș

Schimbări importante privind cei 700 de lei gratis de la stat. Cinci milioane de români ar beneficia de bani. Anunțul ministrului Marcel Boloș
sursa: mediaflux.ro

Se anunță o serie de schimbări importante privind cei 700 de lei gratis de la stat pentru voucherele destinate plății facturilor la energie. Astfel, cinci milioane de români ar putea beneficia de bani, asta după ce plafonul pentru cardul de energie necesar la plata facturilor ar putea fi modificat lunile următoare, conform unui anunț făcut recent de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Schimbări importante privind cei 700 de lei gratis de la stat. Cinci milioane de români ar beneficia de bani

Din octombrie, plafonul privind limita maximă a veniturilor pentru care românii vor primi ajutoare în vederea achitării facturilor la energie ar putea fi extins de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, astfel că 5.000.000 de români s-ar putea încadra pentru a primi ajutor la plata facturilor.

„Într-adevăr, analizăm această posibilitate să vedem cum se implementează tranșa întâi, cea care are termenul scadent luna februarie și cu data de 20 februarie pentru efectuarea plăților. Dacă se va decide la nivel de coaliție în acest sens, noi pregătim simulările necesare pentru ca să extindem plafonul de venit de la 2000 de lei la 3000 de lei și odată cu aceasta să creștem numărul de beneficiari.

Am avut chiar astăzi discuție cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a-i informa asupra modului în care se derulează mecanismul pentru sprijin în vederea compensării prețului la energie și sperăm să avem în curând această veste bună pentru cei care astăzi sunt sprijiniți în ceea ce privește compensarea prețului la energie”, a anunțat ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Banii ar intra în conturi din 20 februarie 2023

Ministrul spune că din 20 februarie începe achitarea sumelor destinate românilor care se încadrează să primească vouchere pentru facturile la energie, însă plafonul s-ar putea extinde din lunile martie sau aprilie.

„Noi termenul de 20 februarie ni-l respectăm și după aceea, probabil în cursul lunilor martie-aprilie facem această analiză în detaliu la nivelul ministerului, cu privire la extinderea plafonului de venit și anunțăm măsura cât de curând. Noi avem termenul luna septembrie de plată și sigur că această decizie trebuie luată începând cu luna martie-aprilie, să vedem când vom avea calculele finalizate.

Decizia trebuie luată, pentru ca începând cu luna septembrie, să putem să punem forma finală atât pe masa coaliției și aprobarea pentru aceasta prin decizia Guvernului”, a completat Marcel Boloş.

Cum pot primi românii voucherele la energie

Ca să își poată lua cardul pentru ajutorul la plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri. Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu.

Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal.

Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele